czwartek, 26 września 2013

Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami




Te ciasteczka goszczą na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Są chrupiące, pożywne, maja mnóstwo zdrowych orzechów, suszoną żurawinę i całą masę płatków zbożowych. Przygotowuję je dla moich Dzieci jako zdrową przekąskę do szkoły, Mężowi pakuję kilka większych ciasteczek w podróż, a ja sama zajadam się nimi przy śniadaniu popijając szklanką zimnego mleka:) Coś wspaniałego! Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej 2000
  • 200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczoną
  • szczypta soli

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego cukier i ucieraj jeszcze przez 2 minuty. Wbij jajko i dokładnie zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.
Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.
Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.
Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Nie dość, że pożywne, to na dodatek smakują wyśmienicie. Sama się o tym przekonałam korzystając z przepisu. Dziekuję

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP