czwartek, 26 września 2013

Polędwiczki w sosie pieczarkowym




Polędwiczki w sosie pieczarkowym to ulubione danie mojego Męża. Gdyby mógł, jadłby tylko to. Dla mnie jest to szczególna potrawa, ponieważ mój Mąż, który nigdy w życiu nic nie ugotował, na moje 30-ste urodziny, SAM, WŁASNORĘCZNIE (no dobra, pod moim bacznym okiem) przyrządził te polędwiczki dla mnie na urodzinową kolację. Smakowały cudownie, nie odbiegały niczym od wzoru. Czyli morał z tego taki, że każdy może je bez problemu szybko i sprawnie przyrządzić. Najczęściej podaję je z puree ziemniaczanym bądź frytkami. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto!


SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 polędwiczka wieprzowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
25 dag malutkich pieczarek 
2 łyżeczki musztardy Dijon
3 łyżki brandy
2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody
0,5 szklanki śmietany kremówki
garść posiekanej pietruszki
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
olej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony)


WYKONANIE:
POLĘDWICZKI:
Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry grubości około 2,5-3 cm. Przełóż do miski. 
1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej polędwiczki. Dobrze wszystko wymieszaj. Polędwiczki możesz smażyć od razu albo wsadzić na kilka godzin do lodówki, żeby marynata lepiej się wchłonęła, ja jednak nigdy nie mam na to czasu i tego nie robię.
Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej (ja używam z pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. 
Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw je tak na około 8 minut, w tym czasie polędwiczki dojdą. Dzięki temu zabiegowi będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie w środku.

SOS PIECZARKOWY:
Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i wrzuć na nie posiekaną w drobna kosteczkę cebulę. Lekko podsmaż.
Pieczarki umyj i wrzuć w całości do cebuli (większe pieczarki podziel na pól). Podsmaż je przez kilka minut, mają być nawet lekko przypieczone.
Do pieczarek dodaj 2 łyżeczki musztardy Dijon, zamieszaj, podsmaż. 
Teraz wlej brandy, zamieszaj i odparuj alkohol.
Dolej 1/3-0,5 szklanki wody z wymieszanym sosem Worcestershire i gotuj przez kilka minut. 
Dolej śmietanę kremówkę i mieszaj, sos powinien zacząć gęstnieć. Na koniec wsyp garść posiekanej natki pietruszki. Dobrze wymieszaj. 
Sos jest bardzo intensywny w smaku, wiec nie trzeba go solić i pieprzyć, ale jeśli masz taką ochotę, proszę bardzo:)
Polędwiczki połóż na talerzu, polej gotowym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!







4 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam to danie, zwłaszcza w Twoim wykonaniu ILONKO :-) I.B.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, pierwszy raz słyszę o sosie Worcestershire , gdzie można go kupić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam:) Sos ten jest do kupienia w "Piotrze i Pawle". Praktycznie zawsze jest na półkach, proszę zapytać w razie problemów ze znalezieniem sprzedawcę.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP