czwartek, 26 września 2013

Sernik cytrynowy z lemon curd





W tym serniku zakochają się nie tylko miłośnicy cytrynowego szaleństwa:) Sernik jest cudownie delikatny i aksamitny, rozpływa się wprost w ustach, a dodatek wyrazistego lemon curd nadaje mu charakteru. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, trzeba dać mu tylko czas na schłodzenie w lodówce. Ale warto poczekać... Jest fantastyczny... Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
  • 700 g serka śmietankowego z wiaderka (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 3-ch małych cytryn
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 

DEKORACJA:
  • 250 ml domowego lemon curd (przepis na blogu) 

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika zaś wstaw naczynie z zimną wodą. 
W misce ubij krótko na średnich obrotach ser śmietankowy i mascarpone. Dodaj cukier i miksuj około 1 minuty. Wbij po 1 jajku, krótko miksując po każdym dodanym. 
Teraz dodaj mąkę, skórkę z cytryn, esencję waniliową oraz ziarenka z laski wanilii. Całość miksuj około 1 minuty. 
Gotową masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na środkową półkę. 
Piecz około 60 minut do momentu, aż masa będzie ścięta na wierzchu. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i studź sernik jeszcze około 10-15 minut w zamkniętym piekarniku.
Dopiero teraz gotowy sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Rozprowadź lemon curd na wierzchu sernika i wstaw na cala noc do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia. Smacznego!





9 komentarzy:

  1. wspaniale wgląda, jutro robię, zobaczymy jak wyjdzie takiemu kulinarnemu beztalenciu jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:* Na pewno Ci się uda! Reklamacji nie przyjmuję:)

      Usuń
    2. sernik wyszedł wspaniały, puszysty, lekko cytrynowy. REWELACJA i faktycznie jest bardzo łatwy do przygotowania.W związku z tym poproszę ilość składników na dużą blachę :D

      Usuń
  2. Bardzo się cieszę!:))) Na dużą blachę spokojnie podwoiłabym ilość wszystkich składników.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do opisu słodko-słony trzeba koniecznie dodać przepysznie kwaskowy serniczek Ilony ;-D Pozdrawiam. I.B.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ten serek to jaki konkretnie najlepszy?? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy jest wg mnie serek Delfiko, już dopisuję:) I mąkę, bo widzę, że nie ma o jej w składnikach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam ten sernik wczoraj, jest przepyszny, aksamitny, lekko kwaskowaty, idealnie sie go kroi a masa cytrynowa na wierzczchu wyglada apetycznie i elegancko:-) swietny przepis! :-) /ewa

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP