czwartek, 10 października 2013

Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto





Łosoś bardzo często gości na moim stole. Przygotowuję go w najróżniejszych postaciach, a tym razem chciałam Wam zaproponować jego bardzo prostą, słodką wersję pieczoną w foli, podawaną z makaronem pappardelle w pistacjowym pesto oraz z sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym jak i dzieciom:) Gorąco polecam!


SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 filet z łososia (około 300 g)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

SKŁADNIKI NA PESTO:
50 g obranych pistacji
1 szklanka liści świeżej bazylii
3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek

DODATKOWO:
250 g makaronu np. pappardelle
3/4 szklanki żurawiny ze słoika
kilka łyżek gorącej wody

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C.
Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową.
Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki cytrynowej, solą i pieprzem. Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut.
Ugotuj makaron wg zaleceń na opakowaniu.
Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę, gdyż lubię czuć kawałeczki orzechów w potrawie.
Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos.
Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz.
Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Znakomity przepis a pesto to rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis, prosty w obsludze (tak mi sie przy okazji nasuwa - mojemu mezowi baaaaaardzo smakowalo:))) i rewelacyjny w smaku.
    Odrobina zurawiny do tego, mmmmm pysznosci, kilka razy przerobiony i jeszcze sie nie znudzil

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP