środa, 6 listopada 2013

DOMOWA GALARETKA POMARAŃCZOWA




Chyba każdy z Was lubi galaretkę owocową....?:) A jedliście już taką własnoręcznie przyrządzoną z prawdziwych owoców? Jeśli nie, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję Wam galaretkę z pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie! 


SKŁADNIKI na 4 porcje:
  • 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wraz z resztkami miąższu (u mnie było to 6 dużych, soczystych pomarańczy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4,5 łyżeczki żelatyny

WYKONANIE:
Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj.
Przekrój je na pół i wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w galaretce, tym lepiej.
Do soku dosyp cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się cukru.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie pozostało żadnych grudek żelatyny.
Galaretkę przelej do miseczek i wstaw na 5-6 godzin go lodówki do stężenia.
Podawaj ze startą gorzka czekoladą lub z kleksami bitej śmietany. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Przecież ja taką galaretkę zrobię dla mojego Dziubdziaka :))) zamawiam jeszcze przepis na kisiel :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno będzie mu bardzo smakować:) A przepis na kisiel będzie w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej galaretce nie umiałabym się oprzeć!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt, jest naprawdę pyszna i pięknie się prezentuje, bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP