środa, 6 listopada 2013

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE





W mojej kuchni staram się jak najwięcej gotowych produktów zastępować domowymi, przygotowanymi przeze mnie wyrobami. I tak jest też w tym przypadku:) Dziś zapraszam Was do zrobienia domowego masła orzechowego. Tylko jeden składnik - solone orzeszki ziemne, malakser i cudowne smarowidło gotowe w kilkanaście minut! Moje masło jest w wersji crunchy, gdyż lubię czuć maleńkie chrupiące kawałeczki orzeszków, ale Wy możecie wypróbować wersję smooth, czyli zmielić orzechy całkowicie na gładko. Możecie popróbować i dodać Waszej ulubionej czekolady lub kakao. W przepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam!


SKŁADNIKI na wersję crunchy:
  • 500 g + 125 g solonych orzeszków ziemnych (bez łupinek)

WYKONANIE:
500 g orzechów podpiecz krótko na patelni, lekko ostudź, a następnie wrzuć do malaksera i miksuj na średnich obrotach około 13 minut. Co kilka minut możesz zrobić przerwę i wyłączyć urządzenie, żeby się nie przegrzało.
Gdy masło będzie już gotowe dorzuć pozostałą cześć orzechów, czyli 125 g. Zmiksuj krótko, aż powstaną maleńkie drobinki widoczne w maśle.
Masło orzechowe przełóż do wyparzonego słoika  i dobrze zakręć. Możesz je tak przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Jeśli podczas przechowywania zbierze się na wierzchu masła olej, nie martw się, wymieszaj tylko masło dokładnie i dalej będzie ono doskonale do zjedzenia. Smacznego!


2 komentarze:

  1. witam czyli dajemy same orzechy? bo w przepisie nic innego nie ma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie:) Same orzechy. W ten sposób uzyskujemy masło orzechowe w najczystszej postaci, bez zbędnych ulepszaczy smaku:)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP