niedziela, 17 listopada 2013

Kisiel truskawkowy




Kisiel truskawkowy to smak, który od zawsze przywodzi mi na myśl moje wczesne dzieciństwo. Wtedy, kiedy o słodycze było trudno, kisiel stanowił nie lada rarytas:) Dzisiejszy mój przepis, na zamówienie Ani:), to kisiel z mrożonych truskawek, banalnie prosty, ekspresowy deser nie tylko dla najmłodszych. Ja słodzę go syropem z agawy, ale jeśli nie macie go w domu, możecie spokojnie zastąpić go cukrem, tak jak robiły to nasze mamy:) Jeśli macie ochotę możecie odłożyć kilka mniejszych truskawek i wrzucić je potem do gotowego kisielu albo wszystkie owoce zmiksować od razu. Kisiel przyrządzić możecie z przeróżnych owoców, próbujcie, smakujcie...;) Wspaniale smakuje polany odrobiną świeżej, słodkiej śmietanki... Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 500 ml wody
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • syrop z agawy lub cukier trzcinowy wg uznania do smaku

WYKONANIE:
Truskawki odmroź i zmiksuj na gładką masę.
450 ml wody zagotuj w garnku.
W reszcie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i tyle syropu z agawy lub cukru, ile lubisz..
Gdy woda zacznie wrzeć, wlej do niej mus truskawkowy i wodę z mąką ziemniaczaną.
Pogotuj chwilę, aby kisiel zgęstniał. 
Przelej do miseczek i polej śmietanką. Smacznego!


2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP