poniedziałek, 4 sierpnia 2014

NAJLEPSZE KREWETKI - NA MAŚLE Z CZOSNKIEM, ROZMARYNEM I CHILI




Co tu dużo pisać? Po prostu REWELACJA! Te krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to najprostszy i najłatwiejszy sposób na przyrządzenie doskonałych w smaku krewetek. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i dodaję do niej maslo, dzięki czemu nie pali się ono i czosnek również się nie przypala (krewetki smażę na dość dużym ogniu). Wrzucam porcję krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki rozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki białego wina - idealnie podkresla ono ich smak. Ja jednak ze względu na moje Dzieci, dla których przygotowałam to danie, zrezygnowalam z tego dodatku:) W każdym razie - z winem czy bez - bardzo polecam! 


SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
  • 250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych - ja użyłam mrożonych)
  • 4 łyzki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 cm papryczki chili
  • papryczka chili w płatkach

DODATKOWO:
  • 1 cytryna (do skrapiania gotowych krewetek)

WYKONANIE:
Mrożone krewetki należy najpierw odmrozić. W tym celu przełoż je do garnka z ciepłą wodą na 20 min. 
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj do niej 2 łyżki masła.
Krewetki odcedź i osusz na ręczniku papierowym. Jeśli mają wzdłuż zewnętrznej krawędzi czarną błonkę, to ją wyjmij, to jest jelito. Krewetki mozesz dla ozdoby również wzdłuż tej zewnętrznej krawędzi przeciąć kawałek, wtedy ładnie się rozłożą podczas smażenia.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć krewetki, smaż około 1-2 minuty z jednej strony. Przerzuć je na drugą stronę.
Dodaj kolejne 2 łyżki masła, gałązki rozmarynu, papryczkę chili pokrojoną w okręgi (kilka kółeczek), dosyp do smaku płatków chili, sól, wyciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę, a 3 ząbki wrzuć na patelnię w całości w łupinkach. 
Krewetki smaż kolejne 2 minuty. 
Po tym czasie całosć dobrze zamieszaj na patelni, przełóż na głęboki talerz lub do naczynia, zlej powstały sos i gotowe. Krewetki podawaj skropione sokiem z cytryny. Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Wspaniałe krewetki! Piękne zdjęcia! Aż chce się je zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszka Woźniak4 sierpnia 2014 13:37

    Po pierwsze chciałam pogratulować Pani przepięknego bloga. A co do krewetek, to prezentuja się wspaniale, na pewno wykorzystam Pani przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze krewetki jakie jadłam - a jestem włoszką:) fabienne

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić takie same! Mam nadzieję, że mojej rodzince zasmakują. Wyglądaja bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP