niedziela, 24 sierpnia 2014

PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI




Pyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko i bardzo pożywnie:) Pstrąga można kupić w większości marketów w naprawdę dobrej cenie. Taką rybkę możecie podać na obiad, ale również podjąć nią gości na kolacji. Moje Dzieci uciekają jak widzą te rybie oczy, ale i tak na końcu zajadają pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za rybami, brzęczy, że nie będzie jadł, ale - postawiony pod ścianą groźbą rozwodu - w końcu zjada rybę, bo nie ma chłopina wyjścia:) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI (na dwie duże porcje):
  • 2 pstrągi patroszone
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 4 plasterki cytryny
  • gałązki świeżego tymianku (może być suszony)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

DODATKOWO:
  • 500-600 g ziemniaków (użyłam młodych)
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 pomarańczowej papryki
  • 3 małe czerwone cebulki
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek tymianku (może być suszony)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
WARZYWA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.
Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. 
Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. 
Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.
Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko oliwą z oliwek (około 3-5 łyżek), posól i popieprz do smaku, posyp tymiankiem (świeżym lub suszonym).
Wstaw warzywa na 25 -30 minut do nagrzanego piekarnika.

RYBY:
Pstrągi umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem.
Skrop je w środku sokiem z cytryny, posól i popierz w środku i na zewnątrz.
Do środka włóż łyżeczkę masła i po 1 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę. Wsadź po gałązce tymianku.
Na podpieczone warzywa połóż ryby, a na nie po dwa plasterki cytryny. Zapiecz całość około 25 minut. Gotowe! Smacznego!



3 komentarze:

  1. wspaniała ryba, bardzo prosta w przygotowaniu:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro pstrągi na obiad. Oczywiście przygotowane według Pani przepisu. Sukces kulinarny murowany!!! Korzystając z Pani przepisów staje się wspaniałą kucharką. Czekam na dalsze "kulinarne i cukiernicze poezje" Miłego wieczoru! :-)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP