sobota, 18 października 2014

CIASTO Z OLIWĄ Z OLIWEK I WINOGRONAMI (TORTA ALL'UVA)




Ciasto z oliwą z oliwek i winogronami znalazłam na pięknym blogu Viridianki "Cioccolato Gatto" i wiedziałam, że muszę je koniecznie upiec:) Według autorki bloga przepis pochodzi ze słonecznych Włoch. Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta pieczonego z winogronami i bardzo zaciekawił mnie ten pomysł. Efekt końcowy totalnie mnie zachwycił! Ciasto było pyszne, wilgotne, z cudownie słodkimi, mięciutkimi winogronami, a dzięki dodanej dużej ilości skórki otartej z aż trzech cytryn, miało wspaniały cytrusowy aromat. Ciężko było mi poprzestać na jednym kawałku. Użycie oliwy z oliwek to ogromny plus dla tego przepisu, dzięki czemu ciasto jest zdrowsze niż tylko z tradycyjnym tłuszczem. Wypróbujcie koniecznie, będziecie bardzo zadowoleni! Polecam!


SKŁADNIKI (cytuję za Viridianką):
  • 4 duże jajka
  • 250 g cukru 
  • 180 g stopionego masła
  • 110 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml mleka
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 600 g słodkich, czerwonych winogron* (ja użyłam bardzo słodkich, dużych czerwonych winogron i lekko kwaśnych zielonych)

WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj je oraz boki porządnie miękkim masłem.
Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie dodaj do niej masło, oliwę, mleko oraz nasionka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką.
Teraz dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dołóż otartą skórkę z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj.
Odstaw ciasto na 10 minut, aby "odpoczęło", a w tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C.
Winogrona umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 
Dodaj do ciasta 1/4 ilości wszystkich winogron, wymieszaj i przełóż je do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia.
Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min.
Po tym czasie wyjmij tortownicę z piekarnika, obsyp delikatnie ciasto pozostałymi winogronami i piecz kolejne 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 60 minut).
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

* do ciasta możesz wykorzystać również inne drobne owoce, typy maliny, jeżyny, borówki, mirabelki, aronię.



3 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie piekłam, ani nie jadłam ciasta z dodatkiem winogron! Poproszę kawałek :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego nie jadłam! Ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto,idzie do ulubionych
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP