poniedziałek, 17 listopada 2014

PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE




Jeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się o sam budyń, żeby było bardziej tradycyjnie, ale zapewniam Was, że ten pomysł z dodatkiem mascarpone to strzał w dziesiątkę - smak obłędny! Drożdżówki możecie nadziewać według uznania, pole do popisu macie tu szerokie, od twarożku po dżemy, powidła czy ulubione owoce. W sezonie skorzystajcie ze świeżych truskawek, przez resztę roku zaś śmiało używajcie tych mrożonych, wtedy wyśmienitymi drożdżówkami z truskawkami będziecie mogli cieszyć się cały rok. Tak naprawdę systematycznie zaczęłam piec drożdżówki kiedy moje Dzieci poszły do szkoły. Te ze sklepiku szkolnego są dla mnie za bardzo sztuczne, a budyń koło budyniu nigdy nawet nie leżał. Tu mam pewność, ze użyję najlepszych składników i nie naszprycuję bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję wieczorem. Rano formuje bułeczki, pozostawiam do lekkiego napuszenia, nakładam nadzienie i posypuję kruszonką. Zanim Dzieci będą gotowe do szkoły mają świeże, pachnące i przepyszne drożdżówki na drugie śniadanie przygotowane! A ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym ze dwóch sztuk nie zabrała ze sobą do pracy;) Bardzo gorąco polecam! 


SKŁADNIKI NA CIASTO: ( na 9 dużych drożdżówek):
  • 3 szklanki mąki pszennej (można użyć pszennej chlebowej)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 g roztopionego ciepłego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 10 g suchych drożdży (1 opakowanie 7 g i około 1/3 z drugiego opakowania)
  • 1/4 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 3-4 łyżki cukru
  • truskawki mrożone (u mnie zawsze wychodzi 18 sztuk, czyli około 250 g) - nie rozmrażane wcześniej!
  • *opcjonalnie 5 kopiastych łyżek mascarpone (możesz pominąć)

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 70 g roztopionego masła

WYKONANIE:
CIASTO:
Ciepłe masło, mleko, cukier, jajko oraz żółtka wymieszaj razem w misce trzepaczką.
Dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, dlatego możesz podczas wyrabiania podsypywać je lekko mąką.
Uformuj kulę i przykryj miskę folią aluminiową, bardzo szczelnie, a następnie wstaw do lodówki na noc na wyrastanie. 
Jeśli chcesz cieszyć się drożdżówkami wcześniej to wyrobione ciasto przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Rano (lub gdy ciasto podwoi swoja objętość) zagnieć jeszcze raz przez chwilkę ciasto, uformuj wałek i pokrój na 9 równych części.
Uformuj z nich okrągłe bułeczki, turlając je w dłoni. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ ciasto bardzo rośnie (mi się mieści na blasze od razu 9 bułek).
Gdy bułeczki się trochę napuszą (około 15 minut) zrób w nich na środku wgniecenie dnem szklanki. Na mały spodeczek wylej odrobinę oleju i maczaj dno szklanki przed każdym przyciśnięciem bułki, w ten sposób ciasto nie będzie się do niej kleiło.
Do środka bułeczek nałóż po 1-2 kopiastych łyżek nadzienia, ułóż po 2 mrożone truskawki i posyp obficie kruszonką.
Piecz bułeczki w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut na złoty kolor.

NADZIENIE:
Zagotuj w garnuszku z grubym dnem 2 szklanki mleka wraz z cukrem.
W trzeciej szklance rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń (sprawdź czy jest dla Ciebie wystarczająco słodki)
Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
*Jeśli dodajesz mascarpone to zmiksuj go lub dobrze wymieszaj z budyniem, gdy ten ostygnie. Możesz jeszcze dosłodzić całość do smaku.

KRUSZONKA:
Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miseczki i palcami wyrób kruszonkę.
Smacznego!







7 komentarzy:

  1. Chyba moja ulubiona wersja drożdżówek! Z Truskawkami najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się:) To jest też mój nr 1 wśród drożdżówek! Połączenie budyniu i truskawek to niebo w gębie:)

      Usuń
  2. Agnieszka Woźniak20 listopada 2014 08:13

    Z taką drożdżówką o poranku cudownie zacząć dzień! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam wczoraj te drożdżówki i są idealne - puszyste i mięciutkie . Polecam i na pewno jeszcze je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zamiast suchych da świeże drożdże? jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można :) Wystarczy ilość drożdży suchych pomnożyć x 2, także potrzeba tu 20 g świeżych drożdży. Najpierw trzeba zrobić oczywiście zaczyn ( drożdże + 1 łyżka cukru + 1/4 szklanki letniego mleka + 3 łyżki mąki pszennej, drożdże należy rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, zalać letnim mlekiem i dodać mąkę. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 minut. Oczywiście wszystkie wykorzystane na zaczyn składniki należy odjąć od tych użytych w przepisie. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP