sobota, 8 listopada 2014

GULASZ PO GRUZIŃSKU




To moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a  na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak pomidory czy papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam!


SKŁADNIKI:
1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki)
800 g ziemniaków
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 średnie lub 2 duże marchewki
2 małe czerwone papryki lub 1 duża
1 łyżeczka suszonej kolendry (ja "ugniotłam" ją jeszcze w moździerzu)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1,5 - 2 łyżeczki soli (lub więcej/mniej według uznania)
3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
garść świeżego siekanego koperku
garść świeżej siekanej natki pietruszki
0,5 l wody


WYKONANIE:
Mięso umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około 1,5- 2 cm).
Dodaj do mięsa oliwę lub olej i wszystkie suszone przyprawy (świeży koperek i pietruszkę dodasz pod koniec gotowania). Wymieszaj dobrze i tak zamarynowane mięso schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
Po tym czasie do dobrze rozgrzanego garnka wrzuć mięso i przesmaż krótko, aż z wierzchu będzie ścięte, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do niego obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w grubsze plasterki (około 5 mm) marchewkę, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę cebulę, posól i popieprz, a następnie zalej całość wodą. Przykryj i z odrobinę uchyloną pokrywką duś przez około 35 minut.
Teraz dodaj pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone również w większą kostkę pomidory (pomidory natnij od dołu na środku lekko na krzyż i przelej wrzątkiem. Po 15 sekundach przelej je zimną wodą. Teraz możesz już bez problemu zdjąć skórkę z pomidorów). 
Gotuj gulasz kolejne 15 minut, dorzuć na koniec koperek i natkę pietruszki, wymieszaj dokładnie. Jeśli mięso i warzywa są miękkie to znaczy, ze gulasz jest gotowy. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Agnieszka Woźniak20 listopada 2014 08:11

    Danie wygląda świetnie. Zjadłabym taką sycącą, gorącą miskę gulaszu:) Bardzo oryginalny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP