sobota, 20 grudnia 2014

PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM




PARIS BREST  - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM

Obłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)
Paris - Brest swoją premierę miał w 1891 roku, kiedy to francuski cukiernik przygotował go dla upamiętnienia wyścigu rowerowego na trasie Paris - Brest - Paris. Wypiek miał symbolizować koło. Oczarował on tak Francuzów, że po dziś dzień jest sprzedawany we Francji w mniejszych i większych wersjach.
Według mnie deser ten przypomina świąteczny wieniec, dlatego uznałam, że świetnym pomysłem będzie przygotować go również na Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek i ozdób. Gwarantuję Wam, ze zachwycicie tym wypiekiem całą rodzinę! Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:
  • 125 ml wody
  • 40 g masła
  • 65 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • płatki migdałów do posypania (świeże, nie prażone)

SKŁADNIKI NA Crème pâtissière:
  • 75 g cukru
  • 3 zółtka
  • 45 g mąki pszennej
  • 375 ml mleka

KREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:

  • 400 g crème pâtissière (przygotowanego wcześniej z powyższych składników, prawdopodobnie będzie go trochę więcej)
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli)

DODATKOWO:

  • 3-4 łyzki uprażonych na patelni płatków migdałowych


WYKONANIE:

CIASTO PARZONE:
W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.
Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.
Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.
Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.
Przełóż ciasto do miseczki, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 12 h w lodówce (UWAGA! Można pominąć 12-godzinne chłodzenie. Ja piekłam ciasto od razu i ciasto pięknie wyrosło, nie ma potrzeby chłodzic je tyle czasu, jeśli się spieszycie.)

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.

Następnie schłodzone lub nie ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą, grubą końcówką lub po prostu do woreczka z odciętym kawałkiem rogu i na blachę wysmarowaną lekko masłem wyciśnij 3 okręgi: 
  • jeden o średnicy 22-23 cm, najlepiej po obrzeżach spodu od torownicy o średnicy 21 cm - na zewnątrz spodu;
  • teraz zabierz spód od tortownicy i wewnątrz pierwszego okręgu wyciśnij "przytulony" do niego kolejny, mniejszy okręg;
  • następnie u góry na styku obu okręgów wyciśnij po środku trzeci, ostatni okręg.

Ciasto posyp świeżymi płatkami migdałowymi.
Piecz ciasto około 25 -30 minut, aż będzie dobrze wypieczone i twarde z wierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu).
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.

Crème pâtissière:
W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.
Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie.
Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.
Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty budyń.
Garnuszek zdejmij z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do wystudzenia (UWAGA! W oryginalnym przepisie jest podane, aby chłodzić krem przez 12 h lub całą noc, ja pominęłam ten krok i chłodziłam krem tylko około 1 godzinę).


KREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:
W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.
Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając.
Teraz dodawaj po łyżce odważonego (400 g) Crème pâtissière i zmiksuj na gładki krem.
Możesz krem ponownie schłodzić przez 2-3 h lub nadziać nim ciasto od razu (ja tak zrobiłam).

SKŁADANIE:
Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż na pół, najlepiej nożem z piłką.
Krem pralinowy wyciśnij ozdobnie na spód ciasta za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M). 
Posyp krem uprażonymi na patelni i ostudzonymi migdałami.
Przykryj drugą częścią ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 3-4 h). Warto schłodzić porządnie gotowy deser, gdyż nabiera on wtedy właściwego, cudownego smaku. Gotowe! Smacznego!





6 komentarzy:

  1. To musi być pyszne - wygląda rewelacyjnie! Naprawdę piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się, to jest przepyszne:) Naprawdę z czystym sumieniem polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Od dawna się za niego zabieram, i jakoś tak... Zabrać się nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie!:) Koniecznie go zrób, mówię Ci, nie pożałujesz!:))) Wymaga trochę czasu, ale naprawdę prościutko się go robi:) Daj znać jak już się skusisz:)

      Usuń
  4. Bardzo elegancki deser! Będzie ozdobą świątecznego stołu! Wesołych Świąt! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję najmocniej! Już się nie mogę doczekać jutra, wśród wszystkich ciast w tegoroczne Święta ten jest moim numerem jeden:))) Tobie również życzę zdrowych, spokojnych i... przepysznych Świąt! :))))

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP