sobota, 6 grudnia 2014

ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE





ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE

Dziś mam da Was bardzo świąteczne, oryginalne ciasto mandarynkowe:) Założę się, że rzadko kto z Was jadł takie ciasto:) Użyte do nich są całe mandarynki, wraz ze skórką i miąższem, które uprzednio należy gotować przez 2 godziny. Następnie miksuje się ja na gładko i taki mus dodaje do masy z jajek i mielonych migdałów. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba mąki (ani masła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam w większej torownicy, gdyż jest ona duże i podzielne, do tego wilgotne i miękkie, a lukier i kandyzowane mandarynki na wierzchu dopełniają całości, dzięki czemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. 
Zrobiłam na próbę to ciasto w dwóch wersjach: jedna z całymi zmiksowanymi mandarynkami, wraz ze skórką, druga zaś już z obranymi wcześniej mandarynkami. Muszę przyznać, ze zdania w mojej Rodzinie były podzielone. Jednym odpowiadał intensywny, charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto z obranymi owocami. Ja osobiście też skłaniam się ku wersji bez skórki. Jakby nie było, jeśli lubicie przygotowywać nowe, ciekawe ciasta, o oryginalnym smaku to jest to propozycja właśnie dla Was:) A poza tym możecie to ciacho piec praktycznie przez cały rok, gdy tylko najdzie Was ochota:) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 5 mandarynek (w zależności od wielkości - ma być około 400 g)
  • 6 jajek
  • 2 1/3 szklanki mielonych migdałów (250 g)
  • 1 szklanka + 2 łyżki cukru (225 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA KANDYZOWANE MANDARYNKI DO DEKORACJI:
  • 3 mandarynki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z 1-2 mandarynek



WYKONANIE:
CIASTO:
Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego jaką wersję wolisz) włóż do niewielkiego garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj je:
1) ze skórką - 2 godziny na wolnym ogniu
2) bez skórki - 1 godzinę na wolnym ogniu.
Po tym czasie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
Ostudzone mandarynki przekrój (rozdziel) na pół, usuń ewentualne pestki i zmiksuj całe owoce razem ze skórką lub bez skórki (jeśli tak zostały przez Ciebie ugotowane) w malakserze lub blenderze na drobno lub drobniutko posiekaj ręcznie.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wysmaruj lekko olejem. Wyłóż papierem do pieczenia całą tortownicę, dobrze dociśnij papier.

Całe jajka ubij mikserem przez około 2-3 minuty.
Dodaj do nich cukier, migdały i proszek do pieczenia i zmiksuj wszystko dokładnie na najniższych obrotach miksera.
Dorzuć do tego zmiksowane mandarynki i ponownie zamieszaj całość mikserem na najniższych obrotach.
Wlej ciasto do tortownicy i piecz przez około 40-60 minut. Jeśli po 20-25 minutach ciasto zacznie za bardzo się przypiekać, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.
Rozpocznij sprawdzanie ciasta po około 35-40 minutach wbijając w nie patyczek - jeśli ciasto nie oblepia patyczka to znaczy, że jest gotowe. Ja piekłam je przez 50 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestygnięcia.
Gdy będzie już zimne, wyjmij je z formy, ostrożnie odklejając papier po bokach.

KANDYZOWANE MANDARYNKI:
Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem i wrzuć do niej pokrojone w grubsze plasterki mandarynki.
Gotuj owoce 20 minut.
Odcedź i ostudź.

LUKIER:
Wymieszaj w miseczce bardzo dokładnie cukier puder z wyciśniętym sokiem z mandarynek, tak, aby nie było żadnych grudek.

Gotowe ciasto polej lukrem i ułóż na na nim kandyzowane plasterki mandarynek. Gotowe! Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Fakt, to baaaardzo świąteczne ciasto i pięknie wygląda na stole:)

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, na pewno zrobi furorę w święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, bo mandarynkowego ciasta u nas na Święta jeszcze nie było:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ten lukier z kandyzowanymi mandarynkami nadaje ciastu uroku:)

      Usuń
  4. Witaj,
    Boże - jakie Ty masz cudne przepisy i śliczne zdjęcia.
    Coś nieprawdopodobnego dla mnie.
    Znam Twój każdy fantastyczny przepis.
    Pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak apetycznie, że muszę zrobić na święta! Obłędne masz te zdjęcia. Aż bym mogła monitor oblizywać! Cuda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Ci najmocniej:)) Oblizuj, oblizuj, ile tylko pragniesz!!!:)))))))) Im częściej - tym lepiej;)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP