środa, 28 stycznia 2015

CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA)



CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA)

Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto smakuje najlepiej, gdy porządnie wystygnie, ale gdy je upiekłam miałam okazję skosztować tylko kawałeczek, bo rozeszło się w mgnieniu oka, moja familia dosłownie je pożarła:)) Cała tajemnica wyjątkowej, niezwykle delikatnej struktury ciasta to dodany do niego serek homogenizowany. Sprawia on, że ciasto jest totalnie mięciutkie i puszyste. I tutaj dokonałam - niezaplanowanej - zmiany. Kiedy miałam już wszystkie składniki w misce, zorientowałam się, że mój Synek zjadł potrzebny mi serek waniliowy:) A ponieważ nie chciało mi się już biec do sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:)  Przepis zaczerpnęłam z blogu Cake Time. Bardzo polecam! 


SKŁADNIKI:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa)
  • 250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde)
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego słodzonego (lub mascarpone + 1/3 szklanki cukru pudru)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


DODATKOWO:

  • 6-7 dużych jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C
Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca.
W misce wymieszaj mąkę,  cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło,  zagnieć ręką gładkie ciasto.
Na koniec dorzuć serek waniliowy lub mascarpone i wtedy dodatkowe 1/3 szklanki cukru pudru) znowu zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na dwie części,  jedną trochę większą. 
Większą część rozwałkuj i wyłóż nią blachę lub rozgnieć na niej ciasto ręką. 
Na wierzch ułóż obrane, wydrylowane i przekrojone na pół jabłka - wydrążoną częścią w dół. 
Posyp je obficie cynamonem i ułóż na nie rozwałkowaną drugą część ciasta.
Ciasto piecz przez około 55-60 minut (ja piekłam 50 minut), aż będzie złociste. 
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Ciasta z jabłkami są moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mascarpone jeszcze lepsze! Wygląda wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, polecam z całego serca, bo od lat się nim zajadamy! Polecam bez cynamonu (tylko ciasto + kwaśne jabłka + ciasto + lukier) - obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł :), wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wydaje mi się ze w przepisie należałoby uwzględnić czy dodajemy serek waniliowy słodzony czy niesłodki mascarpone bo to znaczna różnica jeśli chodzi o słodkość ciasta i ilość dodawanego cukru pudru

    OdpowiedzUsuń
  7. Cenna uwaga:) Dziękuję, już poprawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ciasto w piekarniku:) mam nadzieje ze wyjdzie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zarówno ciasto, jak i przepis prezentują się naprawdę ciekawie. Jakiej mąki użyłaś do tego wypieku? Jest napisane, że użyto mąki pszennej, ale chciałabym poznać jej typ. Chyba już wiem, co przygotuję w najbliższą sobotę...

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP