środa, 21 stycznia 2015

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA




FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

Wyjątkowa zupa, z niewielu składników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą bagietką i zapieka z warstwą sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się o klasyczną wersję z procentami (które swoja droga wyparowują podczas gotowania), użyłam białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca bagietka z czosnkowym masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę zupełnie inna od tradycyjnych zup, ale myślę, że warto się przekonać i choć raz ją przygotować. To jak, skusicie się?:) 


SKŁADNIKI:
  • 750 ml bulionu wołowego (lub warzywnego, według uznania)
  • 800 g cebuli
  • 3 pełne łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 150 g szynki parmeńskiej

DODATKOWO:
  • bagietka
  • 50 g masła
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • sól
  • starty ser żółty (najlepiej o ostrym smaku) 

WYKONANIE:

Cebule obierz z łusek, każdą przekrój na pół i pokrój na piórka.
W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej masło z oliwą z oliwek, wrzuć na nie cebulę i smaż przez około 30-40 minut, aż będzie lekko brązowa. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu przemieszać cebulę, aby się nie przypaliła.
Po tym czasie dolej wino i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aby wino odparowało.
Na patelni zwilżonej oliwą podsmaż przez chwilkę pokrojoną w większe kawałeczki szynkę parmeńską i dodaj ją do zupy.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Masło wymieszaj z odrobioną soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj nim z obu stron kromeczki pokrojonej bagietki i podsmaż je z obu stron na złoty kolor.
Przelej zupę do miseczek żaroodpornych, na wierzch połóż po kromce podsmażonej bagietki i posyp obficie startym żółtym serem. Zapiecz miseczki z zupą, aż do rozpuszczenia się sera przez około 5-7 minut. Gotowe ostrożnie wyciągnij z piekarnika.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. A z tego wszystkiego najlepsza grzaneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, oj zgadzam :) Grzaneczka czosnkowa pierwsza klasa! :D

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP