niedziela, 12 kwietnia 2015

FOCCACIA - IDEALNA



 FOCCACIA - IDEALNA

Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:) 
Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta do zrobienia i baaaardzo tania: możecie zrobić ją bez żadnych dodatków albo przygotować z Waszymi ulubionymi. Ja dziś proponuję Wam foccacie z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami... Jest po prostu pyszna. Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie i soczyste i genialnie smakowały z ciastem. Foccacia z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i mięciutka. Najlepiej smakuje podawana na ciepło. A jej kawałki macza się w oliwie z oliwek. Ja podałam ją z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i chili, była rewelacyjna :) Koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI:
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (8 g)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mąki pszennej
  • 2,25 łyżeczki soli morskiej (lub 2 łyżeczki zwykłej soli)


DODATKOWO:
12 pomidorków koktajlowych (mocno słodkich)
15 czarnych oliwek (lub zielonych według uznania)
1,5 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka oliwy do posmarowania ciasta
odrobina soli morskiej do posypania


WYKONANIE:

W naczyniu zamieszaj ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i oliwą, a następnie odstaw mieszankę na 10 minut.

Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej drożdżową mieszankę i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego przez 8 minut (ja wyrabiałam hakiem). Ciasto pod koniec powinno ładnie odchodzić od brzegów miski.
Przykryj miskę z wyrobionym ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 75 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj oliwą.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż na blachę, rozciągnij je na niej równomiernie. Pozostaw je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Teraz natłuść ciasto z góry lekko oliwą, ponakłuwaj widelcem, powciskaj oliwki i pomidorki, posyp suszoną bazylią i odrobiną soli.
Piecz foccacię przez 25 minut do zezłocenia.
Podawaj najlepiej ciepłą z dodatkiem oliwy z oliwek! Polecam oliwę z czosnkiem i chili. Gotowe! Smacznego!









7 komentarzy:

  1. Chętnie bym ją zjadła maczaną w oliwie - mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna! Jeszcze nigdy jej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :)
    twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię włoskie wypieki! Twoja foccacia wygląda wspaniale - i jeszcze te oliwki i pomidorki .... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda! i piękne zdjęcia, oddają naprawdę klimat włoskich wakacji :) narobiłaś mi ochoty na focaccie na weekend!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP