niedziela, 3 maja 2015

CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI)



CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI)

Błyskawiczny przepis na zdrowe i smaczne ciasteczka, złożone tak naprawdę z trzech składników: bananów, płatków owsianych i bakalii (ok, i łyżki miodu:D). Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach mamy mega zdrowe, pożywne i smakowite ciasteczka, które ze szklanką zimnego mleka smakują świetnie:) Bez wyrzutów możecie dorzucić je dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie albo zapakować do pracy - są bardzo sycące, dodają energii i dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Na blogu znajdziecie też przepis na inne przepyszne owsiane ciasteczka (zdjęcia proszą się już o aktualizację:D), z tym, że te są już trochę bardziej kaloryczne, bo na maśle, ale również z ogromem zdrowych dodatków:) Bardzo polecam!

SKŁADNIKI:
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych)
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżka miodu

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę.
Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj je na blasze, rozpłaszczając delikatnie do wymiaru okrągłych ciasteczek.
Piecz ciastka około 22-23 minuty na złoty kolor. Gotowe pozostaw na blasze do ostygnięcia. Ostudzone smakują najlepiej z zimnym mlekiem. Gotowe! Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Fajny przepis! A mozna dodac wiecej orzechow?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, można dodać swoje ulubione bakalie według uznania, byleby zachować proporcje w przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesłodko wyglądają :) ja do tej pory robiłam tylko klasyczne ciastka owsiane, ale z bananami? Zaintrygowałaś mnie :)

    Zapraszam do mnie na testy: http://justest-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciacha! Im więcej bakalii tym lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Ilono,swiwtny przepis,ciasteczka robilam z synkiem,zabawy mielismy mnostwo,ciasteczka robi sie dziecinnie prosto i wyszly takie jak lubie-wilgotne i nie wlazace w zeby :-) super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że Synek Pani towarzyszył i ciasteczka Wam smakowały :) Pozdrawiam Panią serdecznie! :)

      Usuń
  6. A mnie się spaliły 🙃😭

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP