poniedziałek, 8 czerwca 2015

MLECZNE RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM



MLECZNE RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM

Kożuch z mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na mleku w kubku lub zupie mlecznej - czy to w przedszkolu czy w domu na śniadaniu.. Nie znam nikogo, kto by go lubił... Ale mam dziś dla Was niespodziankę: mleczne risotto z... prażonymi kożuchami! :D Wiecie jak genialnie smakują?! :))) I ani odrobina mleka się nie marnuje! :) 
Risotto przygotowałam na pełnotłustym mleku, na słodko - z siekanymi pistacjami i soczystymi owocami granatu. Połączenie tych składników jest rewelacyjne - aksamitny smak mlecznego ryżu z chrupiącymi pistacjami i orzeźwiającymi owocami granatu uzależnia :) Danie jest syte, wartościowe i posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. 
Ryż należy ugotować na bardzo gęsto, dolewając do niego w kilku partiach mleko, a następnie dodać ziarenka wanilii, które nadadzą całości cudownego aromatu. Potem wystarczy już tylko odrobinę dosłodzić do smaku, dosypać pistacje i rubinowe kuleczki - ziarenka granatu... soczyste i słodkie. "Kropkę nad i' stanowią tu prażone kożuchy, które proponuję Wam przygotować przed samym risotto, aby miały czas odpowiednio wyschnąć. Polecam!


SKŁADNIKI NA MLECZNE RISOTTO:
  • 500 ml mleka (użyłam 3,2 %)
  • 150 g ryżu do risotto arborio (opcjonalnie basmati lub zwykłego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • cukier do smaku (dałam mniej niż 1 łyżkę)
  • 0,5 szklanki obranych pistacji
  • 1 dojrzały granat

SKŁADNIKI NA PRAŻONE KOŻUCHY Z MLEKA:
  • 1 szklanka mleka


WYKONANIE:
Proponuję zacząć od kożuchów.

MLECZNE RISOTTO:
Na rozgrzaną patelnię wsyp suchy ryż i upraż go około 1 minutę często mieszając, aby się nie przypalił.
500 ml mleka należy wlewać do ryżu w 4 turach: najpierw więc wlej 1/4 części mleka, zamieszaj i smaż, aż ryż wchłonie je całkowicie.
Dolej kolejną 1/4 części mleka i poczekaj ponownie, aż ryż je wchłonie. Teraz dodaj ziarenka wanilii i kolejną 1/4 mleka. Zamieszaj i gotuj do wchłonięcia. To samo zrób z ostatnią porcja mleka. Ma powstać gęsta masa, o konsystencji risotto.
Dosłodź risotto do smaku i dosyp posiekane drobno pistacje (1 łyżeczkę pistacji odłóż do posypania wierzchu).
Granat przekrój na pół i uderzając drewnianą łyżką w jego zewnętrzną cześć, wysyp rubinowe owoce.
Na talerzu ułóż risotto, w środku zrób wgłębienie i wsyp owoce granatu. Posyp reszta pistacji i ułóż kożuchy.

PRAŻONE KOŻUCHY Z MLEKA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 60 stopni C.
Mleko zagotuj w małym garnku do momentu wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na parę minut, aby utworzył się kożuch. Następnie delikatnie, ale szybko przełóż kożuch (ja robię to palcami) na metalową formę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Susz kożuch około 20-30 minut. Ostrożnie wyjmij go z formy w mniejszych kawałeczkach, pomagając sobie nożem.  Udekoruj kożuchami risotto. Gotowe! Smacznego!





„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego pijmy mleko, gdyż wzmacnia ono naszą naturalną odporność, buduje mocne kości i zęby, poprawia koncentrację i dodaje energii”



3 komentarze:

  1. Mnie kożuch nie przerażał nigdy i lubię go od dziecka :) Mój koziołek i Lenuśka też lubią więc znasz już 3 osoby :))) Bardzo ciekawy pomysł na kożuch! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP