niedziela, 19 lipca 2015

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ



KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą. To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :) 
Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :)
Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :)


SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru (użyłam brązowego)
  • 180 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:
  • 500 g agrestu

WYKONANIE:
SPÓD:

Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na 20 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj dno lekko olejem.

Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut.

BEZA:
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę.

Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 130 stopni C.
Na spód wysyp równomiernie warstwę agrestu, a następnie wyłóż delikatnie bezę. Wyrównaj wierzch. 
Wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp delikatnie powstałymi wiórkami bezę.

Piecz ciasto przez 55 minut, a następnie wyłącz piekarnik i od razu wyjmij z niego ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ciasto kroi się najlepiej, gdy jest porządnie przestudzone. Gotowe! Smacznego!



2 komentarze:

  1. Dawno agrestu nie jadłam! W takim cieście musi być superowy :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP