czwartek, 6 sierpnia 2015

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA)



NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA)

W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.pl 
Ciasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak banalne :) Składniki należy ułożyć w misce warstwami, jeden na drugim, zachowując odpowiednią kolejność. Potem możecie o cieście zapomnieć na 3 godzinki (lub dłużej, jeśli wolicie) i zająć się domowymi obowiązkami albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem owoców, ja użyłam słodkich czereśni. 
Takie ciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować do kosza na plażę - gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsze :) 


SKŁADNIKI:
  • 100 g świeżych drożdży (według oryginału, ale polecam użyć mniej 50-70 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej (użyłam na pół z mąką tortową)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru

DODATKOWO:
  • 500-600 g drobnych owoców (użyłam wydrylowanych czereśni)
  • cukier puder do oprószenia

WYKONANIE:
Na dno szerokiej miski wkrusz drożdże. Dodaj równomiernie - warstwa po warstwie -cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę oraz sól. Ważne jest zachowanie tej kolejności dodawania składników. 
Miskę przykryj szczelnie lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Teraz możesz iść odpocząć ;D
Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Zawartość miski wymieszaj krótko, ale bardzo dokładnie (najlepiej ręcznie, ale można użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego).
Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj cienko olejem. Na blachę wyłóż równomiernie ciasto, rozciągając je na boki. Ułóż owoce, rozcięciami do góry i posyp kruszonką (masło rozetrzyj w miseczce palcami z cukrem i mąką).
Ciasto piecz około 35 - 40 minut do zezłocenia, wyjmij z piekarnika i wystudź. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!




4 komentarze:

  1. U mnie już czereśni nie ma, buuu :<
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda świetnie, tak letnio i świeżo :) Poza tym.. Jest z owocami.. :) Jestem kupiona!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam, uciekając w nocny chłód, wybrałam morele i śliwki. Ciasto jest drożdżowe, ale ... to nie to samo, które wyrabia się tak, jak nasze mamy lub bacie. Naprawdę dobre ! Faktycznie, mniej drożdży , za to więcej cukru . Dziękuję i polecam !!!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP