wtorek, 29 września 2015

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI (NP. NA DZIEŃ CHŁOPAKA)




CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI 
(POMYSŁ PREZENTU NA "DZIEŃ CHŁOPAKA")

Dziś na Blogu niebiański wypiek, który może być świetnym pomysłem na prezent :)
Bardzo intensywnie czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady i jednym z najpyszniejszych kremów wszech czasów :) - z Nutelli, mascarpone i śmietany kremówki... Ten krem jest tak uzależniający, że nadludzką siłą udało mi się nie wyjeść go całego z miski przed udekorowaniem babeczek :) Można z nim wyczarować boskie słodkości jak np. ten tort :) 
Babeczki są także moją propozycją prezentu na jutrzejszy "Dzień Chłopaka" :) Dlatego jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Waszych "Chłopaków" to koniecznie je upieczcie, gwarantuję Wam, że Panowie będą zachwyceni bardziej niż kolejną parą skarpet czy paczką czekoladek :) Mój Syn i Maż nie mogli się od nich oderwać, dlatego myślę, że (wczesny) prezent udał się wyjątkowo :D


SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):

  • 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 170 g)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (ok. 130 g)
  • 2 jajka (rozm. L)
  • 150 g masła
  • 0,75 szklanki gęstej śmietany 12 % (ok. 180 g)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej, lub mieszanej)

KREM:
  • 300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, dobrze schłodzonej w lodówce)
  • 200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce)
  • 5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej)


WYKONANIE:
KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek.

BABECZKI:
Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Masło roztop w garnuszku i pozostaw do przestudzenia.
W międzyczasie w jednej misce połącz suche składniki: przesianą z proszkiem i sodą mąkę, cukier oraz kakao, dokładnie wymieszaj łyżką.
W drugiej misce roztrzep lekko jajka, dodaj stopione masło i śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie.
Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj. 
Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka.

DEKOROWANIE:
Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekoruj babeczki lub po prostu posmaruj je grubą warstwą kremu za pomocą noża. Krem smakuje jeszcze lepiej kiedy jest mocno schłodzony. Babeczki przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!





CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI

16 komentarzy:

  1. Mmm, kuszące! Ten krem jest perfekcyjny :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak powala :) "Perfekcyjny" to idealne określenie na ten rozkoszny krem :D

      Usuń
  2. Zachwycające!
    Ten krem to po prostu marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  4. niby zwykłe babeczki, a wyglądają imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, takie prezenty to ja mógłbym otrzymywać codziennie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mężczyzna, który docenia "kuchnię" kobiety to skarb :))

      Usuń
  6. Wow, wyglądają cudownie! :)
    Piękne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo Ci dziękuję, miło to "słyszeć"! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakochałam się w tych babeczkach;) cudownie wyglądają. Przepis podkradam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Babeczki wyglądają pięknie i mega smacznie. A taki krem jest najlepszy-uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP