czwartek, 29 października 2015

RISOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI



Cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami, natką pietruszki i tymiankiem, z dodatkiem tartego parmezanu dla zaostrzenia smaku. Proste i efektowne danie, które z kieliszkiem wina (w wersji dla dorosłych :D) jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. 
Zapach, który unosi się w domu podczas jego przygotowywania jest obłędny, a od samego risotto ciężko się oderwać. Takie risotto to świetny pomysł na codzienny obiad, ale również na proszoną kolację. Ze względu na dostępność suszonych grzybów możecie je podawać przez cały rok, a w sezonie wykorzystać świeże grzyby. Spróbujcie koniecznie!


SKŁADNIKI (na około 3-4 porcje)

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 40 g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i prawdziwków)
  • 1,25 szklanki ryżu do risotto arborio (około 250 g)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 800 ml gorącej wody
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


WYKONANIE:
Grzyby włóż do niewielkiego garnka i zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywką i odstaw na 40-60 minut na bok. Możesz również wykonać tę czynność dzień wcześniej i zalać grzyby zimną wodą, a następnego dnia wykorzystać do risotto. 
Po tym czasie na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżką masła i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce lub drobniutko posiekany czosnek i podsmaż całość przez 1 minutę. Dołóż grzyby i smaż je kolejne 1-2 minuty
Wsyp ryż i przesmaż go przez 1-2 minuty, aż zrobi się szklisty i dokładnie pokryje się oliwą i masłem. Mieszaj przy tym ryż często, aby nie przywarł do patelni. Teraz wlej wino i intensywnie mieszając, poczekaj aż odparuje. 
Wywar z grzybów podgrzej, aby był gorący. Wlej 1 chochelkę do ryżu i gotuj risotto na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sól i pieprz oraz suszony tymianek, i ponownie wlej 1 chochelkę wywaru. Powtórz tę czynność aż do wyczerpania wywaru, za każdym razem co jakiś czas mieszając. 
Risotto ma być aksamitne i kremowe, całość powinna zająć jakieś 16-18 minut. Na koniec dodaj drugą łyżkę masła, wsyp natkę pietruszki oraz tarty ser, dosól i dopieprz jeszcze raz do smaku, zamieszaj. Gotowe! Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo aromatyczne :) W sumie tylko ryż i grzyby oraz kilka przypraw, a smak wyjątkowo intensywny.

      Usuń
  2. Znakomite danie, dobry gatunek ryżu, podane z kieliszkiem dobrego wina - idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wino to jest "kropka nad i" do risotto :)) Dziękuję :)

      Usuń
  3. uwielbiam ryż z grzybami

    --------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP