poniedziałek, 28 grudnia 2015

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH




Świetna propozycja na imprezową sałatkę, którą możecie zaskoczyć swoich gości również podczas nadchodzącego Sylwestra :) Sałatka z tuńczykiem, cebulą, żółtym serem, papryką, jajkami, szczypiorkiem i majonezem podana na krakersach - smakuje fantastycznie, a kremowe warstwy fajnie przeplatają się z pysznymi krakersami. 
Sałatka najlepiej smakuje kiedy postoi kilka godzin w lodówce i smaki odpowiednio się przegryzą, a krakersy lekko zmiękną. Dawkujcie tylko ostrożnie sól, gdyż krakersy same w sobie są słone, także nadzienie dodatkowo nie potrzebuje zbyt dużej ilości soli. Sałatka jest bardzo podzielna i wygodnie się kroi. Możecie skomponować ją z Waszych ulubionych składników, nie musicie ściśle trzymać się przepisu. Choć przyznam, że w tej kompozycji całość smakuje po prostu rewelacyjnie! :)


SKŁADNIKI:

  • 18 sztuk krakersów
  • 1 mała puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym (użyłam niecałych dwóch puszek)
  • 0,5 cebuli
  • 50 g żółtego sera (użyłam około 70-80 g)
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 6 łyżek majonezu
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niego posiekaną w drobną kosteczkę paprykę oraz 3 łyżki majonezu, odrobinę pieprzu i opcjonalnie soli do smaku.
Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij go widelcem, dodaj posiekaną drobno cebulę, 1 łyżkę majonezu, pieprz do smaku, wymieszaj całość.
Jajka obierz ze skorupek, białka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do nich 2 łyżki majonezu, sól i pierz do smaku. Żółtka również zetrzyj na tej samej tarce. Odłóż je na bok.
Na desce lub dużym talerzy ułóż w kształt kwadratu 6 krakersów. Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj wierzch i przykryj kolejną porcją 6-ciu krakersów. Na to rozsmaruj masę tuńczykową i ponownie przykryj pozostałymi 6-cioma krakersami. Teraz wyłóż masę z białek, a na nią ułóż żółtka, zostawiając po około 1,5 cm z każdego brzegu. 
Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Gotowe! Smacznego!




Źródło (lekko zmodyfikowanego) przepisu

6 komentarzy:

  1. Wygląda jak ciasteczko, a nie wytrawna sałatka. Tym bardziej cieszy jej smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam,super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym zrobić taką wspaniałą sałatkę, ale nie lubię tuńczyka i ogólnie nie przepadam za rybami, co Pani proponuje zamiast ryby?
    P.S. Zrobiłam kurczaka caprese - rewelacja!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast ryby mogłabym zaproponować kurczaka. Filety pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami albo np. przyprawą do gyrosa i po usmażeniu rozdrobnić z dodatkiem odrobiny majonezu na pastę. Cieszę się bardzo, że kurczak caprese smakował! :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP