czwartek, 11 lutego 2016

WALENTYNKOWA SAŁATKA CAPRESE



Kolejna moja Walentynkowa propozycja - prosta, efektowna i pyszna. Tradycyjna sałatka caprese w odmienionej wersji, z mozzarellą w kształcie serca. Z czarnymi oliwkami (można zamienić na zielone) i bazylią. Bazylię polecam Wam drobno posiekać i posypać nią sałatkę. Ja po to, aby dokładnie Wam zaprezentować wycięte z z mozzarelli serca, ułożyłam bazylię obok :)
Sałatka prezentuje się bardzo elegancko, a podana z chrupiącą czosnkową bagietką smakuje wybornie. Do tego ulubione wino i bardzo lekka, bardzo smaczna kolacja gotowa :) 


SKŁADNIKI (na 2 osoby):
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3-4 łyżki czarnych oliwek
  • kilka listków bazylii
  • opcjonalnie roszponka do dekoracji
  • oliwa z oliwek (polecam aromatyzowaną chili i czosnkiem)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


DODATKOWO:
  • bagietka
  • masło
  • czosnek
  • sól do smaku


WYKONANIE:
Umyte i osuszone pomidory oraz mozzarellę pokrój w grubsze plastry. Z mozzarelli wykrój foremką serduszka. 
Na talerzu ułóż naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, całość posyp oliwkami i posiekana drobno bazylią. Skrop sałatkę oliwą, posól i popieprz do smaku.

Bagietkę pokrój na kromki i posmaruj masłem wymieszanym ze sprasowanym czosnkiem i solą. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Podawaj z sałatka. Gotowe! Smacznego!




4 komentarze:

  1. to jest po prostu pomysł idealny - właśnie od kilku dni szukam inspiracji walentynkowych na zrobienie czegoś w domu, a nie włóczenie się po restauracjach. A to na dodatek świetnie wygląda! Uwielbiam takie slowfoodowe rzeczy!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że pomysł się przydał :) Ja też lubię bardzo takie niewymagające, a jednocześnie zdrowe i pyszne jedzenie :)

      Usuń
  2. Co za wspaniały pomysł na "serduszka" do caprese! :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP