niedziela, 14 sierpnia 2016

WYTRAWNE EKLERY Z KREMOWYM MUSEM Z PASZTETU I CHILI



Bardzo łatwa i efektowna zarazem propozycja na wykorzystanie Pasztetu Wielkopolskiego firmy Profi - wytrawne eklery z kremowym musem i chili. Łódeczki z ciasta wypełnione po brzegi utartym na puch pasztetem z twarożkiem kremowym, chili i przyprawami. Do tego świeże warzywa i pyszna przekąska gotowa. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że smak i łatwość wykonania idą ze sobą w parze, i naprawdę niewielkim nakładem pracy można uzyskać rewelacyjny efekt :) 
Eklery smakują wyśmienicie, a chrupiące ciasto i puszysty, lekko pikantny mus dopełniają się idealnie :)



SKŁADNIKI NA EKLERY:
  • 3/4 szklanki wody
  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka

SKŁADNIKI NA MUS:
  • 3 opakowania Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem
  • 125 g kremowego twarożku
  • płatki chili do smaku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

DO DEKORACJI:
  • ulubione warzywa


WYKONANIE:
EKLERY:
W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mąkę, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj całość  na gęste i jednolite ciasto. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Do zimnego ciasta wbij jajka i zmiksuj całość na gładką masę.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Na blachę wyciskaj za pomocą woreczka z uciętą końcówką lub szprycy podłużne eklery, zachowując dość duże odstępy (ciasto mocno rośnie podczas pieczenia). Piecz eklery około 25-30 minut do zezłocenia się, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

MUS:
Pasztet wraz z pozostałymi składnikami ubij mikserem na puszystą masę. Eklery przekrój wzdłuż na pół.
Przełóż mus do szprycy lub woreczka z obciętą końcówką i wypełnij dolne części eklerów. Udekoruj ulubionymi cząstkami warzyw i przykryj wierzchnimi połówkami ciasta.
Możesz eklery schłodzić 1-2 h w lodówce. Gotowe! Smacznego!



Przepis bierze udział w konkursie Profi
Wakacje z Profi

3 komentarze:

  1. Jakie nietypowe eklerki! :) Wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie najbardziej przy eklerkach (tych podłużnych) zastanawia jak to zjeść... paluchami czy widelcem i nożem czy może jednak łyżką?!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie to pani udekorowała :-)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP