środa, 7 września 2016

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (BEZ CUKRU I MĄKI)



Ciasto z czerwonej fasoli w wersji fit, które można zajadać bez większych wyrzutów sumienia, a które w jednym kawałku ma tylko 90 kcal! To rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego brownie, które nie ukrywajmy zabija kalorycznością :D To brownie przygotowane jest bez dodatku mąki, którą zastępuje tu czerwona fasola, a dojrzałe banany i miód zajmują miejsce cukru. Do tego siekane orzechy i odrobina gorzkiej, dobrej jakości czekolady i naprawdę fantastyczne ciacho gotowe! 
Moi domownicy kompletnie nie zorientowali się, że "coś tu nie gra" i zajadali się jak kolejnym brownie. Ciasto jest mocno wilgotne, czekoladowe, rozpływa się w ustach, jak dla mnie jest jeszcze lepsze następnego dnia. Przepis znalazłam w sieci, jednak pominęłam całkowicie osobne ubijanie białek i zblendowałam po prostu wszystkie składniki razem na gładką masę. Także ciasto robi się błyskawicznie! Równie błyskawicznie znika ono z talerza :D


SKŁADNIKI:
  • 2 puszki czerwonej fasoli (440 g)
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ciemnego kakao (15 g)
  • 3 łyżki miodu (80 g)
  • 40 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 1,25 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść ulubionych orzechów (u mnie nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje)


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 22,5 x 22,5 ( u mnie 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Fasolę odcedź i opłucz na sitku. Odsącz z nadmiaru wody, a następnie wrzuć ją do blendera (najlepiej kielichowego). Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady i orzechów) i zblenduj całość na bardzo gładką masę. 
Orzechy posiekaj drobno, czekoladę pokrój w kosteczkę i dorzuć to do masy, wymieszaj łyżką. 
Ciasto przelej do formy i piecz przez około 45-50 minut.  Po upieczeniu ostaw ciasto do całkowitego ostudzenia. 
Brownie smakuje według mnie najlepiej drugiego dnia :) Gotowe! Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Już jakiś czas temu miałam zamiar zrobić. Widząc zdjęcie na Twoim blogu postanowiłam zrobić je jeszcze dziś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna się za takie zabieram :) Delicje!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobiłam brownie z burakiem, no obłędne! Podkradnę od ciebie pomysł na te orzechy w środku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z burakiem też jest przepis na blogu, z tym, że na czekoladowe ciasto, bardziej w stylu murzynka :) Brownie z burakiem muszę koniecznie wypróbować :) A orzechy w środku są niezastąpione! :)

      Usuń
  5. Jak kawałek ciacha ma tylko tyle kalorii, to zjadłabym nawet kilka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, w tym przypadku można jeść bez wyrzutów sumienia :D U mnie nie kończy się na jednym :D

      Usuń
  6. Witam serdecznie. Czy można pominąć banany ? Ewentualnie je czymś zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Radziłabym je zostawić, one nadają ciastu słodyczy i wilgotności. Ale jeśli już bym się pokusiła na jakiś zamiennik to może na jabłko. Nigdy nie próbowałam takiej kombinacji, ale jabłuszko na pewno nie zaszkodzi :) Pozdrawiam bardzo serdecznie!

      Usuń
  7. Kolejny przepis na brownie, który koniecznie muszę wypróbować. Bardzo długo niestety brownie mi nie wychodziło. Od kiedy jednak stosuje się do zasad z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ stałam się prawdziwą specjalistką w tym temacie.

    OdpowiedzUsuń
  8. A można zamiast czerwonej fasoli dać białą ????

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP