piątek, 20 stycznia 2017

SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI (NAJLEPSZE)



Bomba kaloryczna o genialnym smaku - sernikobrownie z malinami... Gdy za oknem mróz, nic tak nie poprawia humoru (i nie rozgrzewa) jak kawałek pysznego, mocno czekoladowego brownie :) A w połączeniu z masą serową i malinami to już istne "niebo w gębie"!
Ciasto jest proste i nieskomplikowane, prawdziwą torturą jest jednak oczekiwanie, aż się upiecze, gdyż zapach roznoszący się po kuchni jest nieziemski... :) 
Taki kawałek sernikobrownie i kubek gorącej herbaty lub kawy doda Wam energii i rozweseli w te chłodne dni :) Polecam!

SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):

  • 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną)
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100 g maki pszennej
  • 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam Delfiko)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub opcjonalnie cukier waniliowy)
  • 200 g mrożonych lub świeżych malin


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Blachę o wymiarach 25 x 25 cm posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
W misce utrzyj masło z 250 g cukru pudru na gładką  i puszystą masę.
Następnie dodawaj kolejno 3 jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
Teraz wlej roztopioną czekoladę, zmiksuj masę dokładnie, a następnie wsyp mąkę i ponownie zmiksuj tylko do połączenia się składników.
3/4 masy przełóż do formy. Pozostałe odłóż na bok.

W drugiej misce utrzyj serek kremowy z resztą cukru, ekstraktem (lub cukrem waniliowym) oraz 2 jajkami na gładką masę.
Wylej masę serową na czekoladową.
Na wierzch wyłóż niedbale (ja robiłam kleksy) masę czekoladową i posyp całość równomiernie malinami.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 45 - 60 minut (ja piekłam całe 60 minut).
Gotowe ostudź i wsadź najlepiej na 3-4 godziny do lodówki (lub cała noc), wtedy najlepiej się kroi no i smakuje :) Gotowe! Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Obłędne ciacho ! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo dobre! Kocham takie desery. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko jakie jakie to piękne!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Ilonko. Czy przed posypaniem ciasta maliny należy rozmrozić? I jeszcze jedno. Posiadam blaszkę 24x24cm. Może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Nie, malin nie trzeba rozmrażać. Może być taka blaszka :)

      Usuń
  5. Witam. Czy jajka i serek powinny być w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak byłoby najlepiej :) Dopiszę w przepisie. Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  6. Wieki nie piekłam. Twoje wygląda wzorcowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP