wtorek, 2 maja 2017

PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM





Dziś mam dla Was prosty przepis na fajną przekąskę (lub nawet samodzielne danie) - pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla. 😋 
Takie szparagi możecie również przygotować w tańszej wersji, zastępując otręby -  płatkami owsianymi, parmezan - serem grana padano, natomiast płatki migdałowe - bułką tartą. Oczywiście najpierw zachęcam Was do wypróbowania mojej wersji, bo jest naprawdę pyszna!😍


SKŁADNIKI:
  • 1 pęczek zielonych szparagów (mogą być tez białe)
  • 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich albo płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody


SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu (można pominąć)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki
  • odrobina płatków chili
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • odrobina cukru


WYKONANIE:
Piernik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, obierz. 
Zmiksuj na sypko otręby, płatki migdałowe, ser, czosnek, sól i pieprz.
Szparagi obtaczaj w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w zmiksowanej panierce. Ułóż je na blasze i piecz 20 - 22 minuty do zrumienienia. 

DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY:
Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, wymieszaj.

Szparagi podawaj cieple z dodatkiem dipu. Gotowe! Smacznego!


2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP