czwartek, 8 czerwca 2017

CHIA FRESCA - ORZEŹWIAJĄCA MEKSYKAŃSKA LEMONIADA



Kiedy za oknem pogoda coraz ładniejsza, a słońce grzeje mocniej, na pewno z chęcią sięgniecie po coś mocno orzeźwiającego, chłodnego i... zdrowego zarazem🍹 Dlatego mam dla Was najprostszą z możliwych wersję lemoniady - meksykańską chia fresca lub inaczej zwanej "iskiate", czyli napój z wody kokosowej lub mineralnej, z dodatkiem nasion chia, soku z limonki i ulubionego przez Was słodkiego dodatku (u mnie miód) 🍯
Taki napój nie tylko orzeźwi Was podczas gorących dni, ale również przyspieszy Wasz metabolizm oraz zapewni odpowiednie nawodnienie, ponieważ nasiona chia pęczniejąc, pochłaniają naprawdę sporą ilość wody. Dodatkowo zawierają mnóstwo kwasów omega-3 i omega-6, a także wapnia, żelaza, przeciwutleniaczy czy błonnika. 
Chia freska może z powodzeniem zastąpić Wam poranną porcję wody z cytryną, jest to również naturalny "napój energetyczny", polecany także zimą (w wersji na ciepło), świetnie podniesie Waszą odporność. Na zdrowie! 😗

SKŁADNIKI:

  • 400 ml wody mineralnej lub kokosowej
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki soku z limonki
  • syrop z agawy, miód lub stawia do smaku


WYKONANIE:
DO wysokiego naczynia wsyp nasiona chia, dodaj dosładzacz i sok z limonki, zalej wszystko wodą i pozostaw na 10 - 15 minut do lekkiego napęcznienia nasionek. Przed podaniem zamieszaj napój. Gotowe! Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcie!!! Lemoniadę muszę wypróbować, bo chia często stosuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie dziękuję! 😙 Wypróbuj koniecznie, myślę, że Ci zasmakuje! 👌

      Usuń
  2. Hej, no zdjęcie jest naprawdę piękne! Lemoniada bardzo egzotyczna, muszę ją spróbować bo wygląda naprawdę super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaneta, dziękuję Ci bardzo! 😙 Spróbuj koniecznie, to naprawdę ciekawy w smaku i zdrowy napój 😋

      Usuń
  3. Witaj :) Ciekawy pomysł na napój :) zwłaszcza dla mnie, bo zwykle badania wskazują, że mam zbyt mało wody w organizmie, a picie samej wody mineralnej nieco mnie zniechęca :) Mam pytanie. W pewnej publikacji dotyczącej koktajli z nasionami chia wyczytałam, że nasiona te po namoczeniu trzeba zblendowac', bo w innym przypadku nie zostaną strawione. Wydaje mi się, że w przypadku tej lemoniady efekt wizualny po zblendowaniu byłby zniechęcający, ale czy wtedy ten napój nie byłby bardziej "odżywczy"!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Bardzo ciekawa informacja... Cóż, nigdy nie próbowałam tak przygotować tego napoju... Całkiem możliwe, że przyswajalność jest szybsza, ale tak jak mówisz, efekt wizualny już nie będzie taki sam :) Ciężki orzech do zgryzienia ;DDD Ale myślę, że warto spróbować :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP