czwartek, 15 lutego 2018

CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI




Zdrowa i pożywna propozycja ciasteczek, które mogą być doskonałym drugim śniadaniem do szkoły lub przekąską w pracy - ciasteczka pełne marchewki, płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej, a także wiórków kokosowych, cynamonu i miodu 💕😋 Ekspresowe do zrobienia - wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce i uformować ciasteczka. Nie są to kruche ciastka, pozostają miękkie po upieczeniu i długo utrzymuj świeżość. Posmakują małym oraz dużym i bez wrzutów można sięgnąć po kolejne! 😉


SKŁADNIKI (na około 18 -20 ciasteczek):

  • 200 g marchewki startej na tarce o małych oczkach (1 duża lub 2 małe marchewki)
  • 130 g płatków owsianych górskich (króciutko zmielonych w blenderze)
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 - 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego (płynnego) lub opcjonalnie innegi roślinnego 


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej go temperatury 175 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki wymieszaj w misce dokładnie łyżką na jednolitą masę.
Lekko zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski. Każda kulkę kładź na blasze i lekko rozpłaszczaj ją na niej. Piecz ciasteczka przez 17 minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone pozostaw do całkowitego ostudzenia. Gotowe! Smacznego!



2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP