wtorek, 20 marca 2018

ZIELONA SZAKSZUKA ZE SZPINAKIEM



patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL SzafirDziś na Blogu szakszuka w wersji na zielono - ze świeżymi liśćmi szpinaku i fetą 🍳 Wspaniałe, ekspresowe śniadanie, które postawi każdego na nogi po ciężkiej lub nieprzespanej nocy 😉 Możecie ją również przygotować dla swojej Rodziny nie tylko w weekendowy poranek - także w tygodniu sprawdzi się znakomicie, ponieważ robi się ją błyskawicznie. 
Zieloną szakszukę warto podać z plasterkami awokado -  wszystkie składniki idealnie się komponują, a kremowe awokado tworzy zgrany duet ze szpinakiem 😋
Do przygotowania szakszuki posłużyła mi patelnia do smażenia bez tłuszczu WOOL Szafir. TUTAJ możecie przeczytać jej całą recenzję. A dodatkowo mam dla Was rabat na cały asortyment firmy -15% na hasło ILONA15. Kod ważny jest do 15.04.2018 r. 

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
350 g liści szpinaku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
50 g fety
1/2 awokado (opcjonalnie)
3 - 4 jajka

WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej z masłem i podsmaż na nim do lekkiego zrumienienia cebulę posiekaną w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, podsmaż pół minuty.
Teraz na patelnie wrzuć liście szpinaku, dodaj gałkę muszkatołową, lekko posól i popieprz całość, zamieszaj i poczekaj chwilę,aż szpinak lekko zwiędnie. 
Zrób wgłębienia w szpinaku i wbij w nie po jednym jajku. Posól je i popierz do smaku, a następnie przykryj pokrywką. Smaż całość do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (lub jeśli wolisz, aż całkowicie się zetnie). Szakszukę podawaj z ulubionym pieczywem. Gotowe! Smacznego!
wysoka patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir

patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir z odpinaną rączką

patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL Szafir Lite


Wpis powstał we współpracy z firmą Gustus.

2 komentarze:

  1. Wypróbowane, smaczne i sycące. Bardzo lubię szpinak, a w tym wykonaniu - "niebo w gębie"
    Lubię twoje przepisy - Gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabi, ogromnie się ciesze, że szakszuka Ci tak smakowała! :)) A to, że moje przepisy przypadły Ci do gustu cieszy mnie jeszcze bardziej! :*

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP