poniedziałek, 24 września 2018

TĘCZOWY TORT UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN)


Tęczowy tort Unicorn zrobił na świecie oszałamiającą karierę! 😍 Moja Córeczka Nadia również oszalała na punkcie Unicorn i na jej tegorocznym, kwietniowym przyjęciu urodzinowym, na którym królował oczywiście jednorożec, nie mogło zabraknąć tęczowego tortu ❤ Relację z imprezy możecie zobaczyć TUTAJ (klik), a dziś na prośbę wielu Czytelników publikuję kolejny przepis z unicornowych urodzin - tort Unicorn 🎂

Koniecznie zajrzyjcie również na moje poprzednie tematyczne, urodzinowe przyjęcia dla moich Dzieci :)

Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Przyjecie w stylu Minecraft: TUTAJ LINK
Przyjęcie w stylu Violetty: TUTAJ LINK
Przyjęcie z Pająkami: TUTAJ LINK


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 7 x 2 łyżki mleka
  • odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego,
  • 750 g miękkiego masła
  • 650 g cukru
  • 10 jajek
  • 850 g mąki pszennej
  • 7 łyżeczek proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka (bardzo gęstego)
  • 1,5 kostki miękkiego masła (350 g)
  • 1,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/ mniej według uznania)
  • 2 x cukier z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z 3 pomarańczy

DO DEKORACJI:
  • 1000 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g mascarpone
  • 3 śmietan-fixy
  • cukier puder do smaku (kilka łyżeczek)
  • esencja waniliowa
  • odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, czarnego
  • biała masa cukrowa
  • drewniane patyczki

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Dwie tortownice o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i dno wysmaruj masłem.
W misie miksera utrzyj przez 8 minut miękkie masło razem z cukrem na gładką i puszystą masę. Jajka wbij do osobnej miski i roztrzep widelcem, po czym wlej w kilku partiach do ubitego masła i zmiksuj dobrze po każdym dodaniu. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj masę krotko, lecz dokładnie. Podziel ja na 7 równych części.
Do 7 miseczek wlej po 2 łyżki mleka i dodaj osobno po odrobinie każdego barwnika. Wymieszaj. Gotową, podzieloną masę przełóż do miseczek i wymieszaj dokładnie.
Przełóż dwie pierwsze kolorowe masy do dwóch tortownic i piecz spody przez 20 – 23 minuty do tzw. suchego patyczka. Powtórz czynność z kolejnymi kolorami masy. Jeśli nie masz dwóch tortownic spokojnie możesz piec spody po kolei, ciasto może poczekać. Gotowe spody pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie ostrym nożem zetnij z każdego cieniutko górna przypieczoną warstwę. .

KREM:
W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodaj twaróg i skórkę z pomarańczy, wymieszaj. Masę podziel na 6 części. Połóż na paterze pierwszy, różowy blat i posmaruj go jedną częścią masy serowej. Powtórz czynność kolejno z blatem fioletowym, niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym, aż do wyczerpania blatów i kremu.

DEKORCJA:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder do smaku. Dodaj mascarpone i esencję i ponownie zmiksuj, krótko lecz dokładnie. Boki tortu posmaruj częścią kremu, a resztę podziel na 3 części i zabarw na fioletowo, niebiesko i różowo (1 łyżkę zabarw na czarno). Szprycami z wybranymi końcówkami dekoruj kolejno przód, gorę i tył tortu, tworząc „grzywę” Unicorna. Z masy cukrowej ulep róg i uszy, wbij w nie patyczki i schłodź przez 1 godzinę w lodowce. Następnie pomaluj je barwnikami na złoto i wbij na szczycie tortu. Z kremu zabarwionego na czarno wyciśnij za pomocą szprycy oczy i rzęsy. Tort schłodź w lodówce. Wyjmij go przed podaniem 15 -30 minut.


To oraz poniższe zdjęcie było robione już podczas przyjęcia na ogrodzie - w pełnym słońcu, dlatego kolory trochę się różnią od tych na zdjęciach robionych w domu 😊



8 komentarzy:

  1. Wspaniały tort i piękna aranżacja! Na następne urodziny córki też jej taki przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madlene, najmocniej Ci dziękuję! :* Koniecznie - jestem pewna, ze Córeczka będzie zachwycona! :)

      Usuń
  2. Torcik oczywiście przepiękny. Właśnie się za niego zabieram i stąd moje czysto techniczne pytanko: w jaki sposób przechowuje Pani tak wysoki tort?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😙 Zawsze wyciągam z lodówki górne półki, aby zrobić miejsce na tak wysoki tort 😊

      Usuń
  3. Tort wygląda obłędnie! Jakiego sera z wiaderka Pani używa ?
    Czy mogę otrzymać przepis na cake popsy - unicorn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję! Zawsze używam serka Delfiko, według mnie jest najlepszy 😊 Proszę podać adres email (najlepiej w wiadomości prywatnej lub na Facebooku) i wyślę przepis. Pozdrawiam serdecznie 😙

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP