poniedziałek, 1 października 2018

MAKARONIKI UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN)


Makaroniki kocham miłością bezgraniczną... ❤ Dla mnie to najpyszniejsze ciasteczka na świecie 😋 Moją miłością do nich zaraziłam Dzieci i dlatego na żadnym przyjęciu urodzinowym nie może ich zabraknąć...
Na imprezę urodzinową Nadii przygotowałam makaroniki Unicorn i są to według mnie najsłodsze makaroniki jakie zrobiłam 😍 Nadia była zachwycona!!! Poniżej zatem podaję Wam dokładny przepis, żebyście mogli je samodzielnie wykonać dla Waszych Dzieci, Bliskich albo po prostu dla siebie 😉 Pamiętajcie, że makaroniki bywają kapryśne, dlatego warto trzymać się przepisu, a będziecie mogli cieszyć się tymi słodkimi cudeńkami!
P.s. Niestety nie mam więcej żadnych zdjęć makaroników z przyjęcia. A ponieważ dopominacie się od dawna o przepis, postanowiłam opublikować te zdjęcia, które miałam 😉


SKŁADNIKI na 32 ciasteczka, czyli 16 makaroników:
  • 110 g białek (oddzielonych od żółtek na min. 24 h przed przystąpieniem do pieczenia)
  • 120 g płatków migdałowych
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g cukru



DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:

  • 200-250 g serka mascarpone
  • kolorowe posypki do dekoracji
  • złoty, różowy i fioletowy barwnik spożywczy
  • jadalny czarny pisak
  • odrobina roztopionej białej czekolady



    WAŻNE RADY PRZED PIECZENIEM:
    1) Białka jajek muszą być oddzielone od żółtek i przechowywane w temperaturze pokojowej minimum 24-36 h przed przystąpieniem do pieczenia.
    2)Płatki migdałowe są znacznie lepsze od gotowych zmielonych migdałów, gdyż te mogą zawierać resztki brązowych skórek.
    3) Bardzo pomocna jest w tym przepisie waga.

    WYKONANIE:

    Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia i narysuj na nich 16 kółek o średnicy 3,5 cm oraz 16 głów Unicorn, czyli kółka o średnicy około 3,5 cm oraz maleńkie trójkąciki jako uszy i róg. Między poszczególnymi kółkami zostaw odstępy około 2,5 cm.

    Płatki migdałowe wsyp z cukrem pudrem do malaksera i zmiel na mąkę. Dodaj ziarenka z laski wanilii i wymieszaj. Białka, dokładnie oddzielone od żółtek, które stały ponad 24 h w temperaturze pokojowej, ubij w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce zwykły cukier. Zmiksuj jeszcze przez 1-2 minuty. Teraz ostrożnie przesyp do białek zmielone migdały z cukrem pudrem i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
    Rękaw cukierniczy zakończony okrągłą, gładką końcówką napełnij większą częścią gotowej masy. Do drugiego rękawa z nałożona malutką, okrągłą tylką, przełóż pozostałą masę, niewiele – tylko na uszy i rogi. Jeśli nie posiadasz rękawów cukierniczych użyj do tego dwa woreczki – odetnij tylko w nich rogi: jeden większy, drugi malutki. Wyciśnij na narysowane wzory masę, tak aby powstały równe i gładkie kółka oraz rogi i uszy. Blachy ostaw na około godzinę, aby makaroniki mogły się z wierzchu podsuszyć(powstanie na nich lekka "skorupka").
    Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni C. Makaroniki piecz na środkowej półce przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i susz makaroniki jeszcze przez jakieś 7-9 minut. Bardzo ważne jest, aby makaroniki się nie zrumieniły! Gotowe makaroniki wyjmij z piekarnika, ostudź, a potem ostrożnie oddziel od papieru. Na 16 głowach Unicorn uszy i rogi pomaluj na złoto, miejsca poniżej rogów posmaruj odrobiną białej czekolady i posyp dekoracyjnymi kuleczkami. Jadalnym pisakiem narysuj oczy, a sypkim różowym barwnikiem za pomocą pędzelka zrób rumieńce. Makaroniki przełóż serkiem mascarpone zabarwionym na fioletowo. Nie dodawaj do niego żadnego cukru. Makaroniki same w sobie są bardzo słodkie, a gwarantuję Ci, że w połączeniu z niesłodzonym serkiem są wyśmienite. Najlepiej smakują po kilku godzinach spędzonych w lodówce.


2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP