piątek, 14 grudnia 2018

BABKA Z MAKIEM (NAJLEPSZA, ŚWIĄTECZNA BABKA, IDEALNA)


Nie będę skromna, jeśli powiem, że to najpyszniejsza i najpiękniejsza świąteczna babka z makiem jaką jadłam, prawda...? 🙊🙉🙈🌲 Tak wiem,  ale cóż, taka prawda i jestem z tej babki cholernie dumna! Zatem pysznię się dziś nią przed Wami i oczywiście spieszę do Was z przepisem: tak prostym i szybkim, że łatwiej się nie da! 👌 Bardzo liczę, ze moja babka Was również zachwyci i upieczecie ją na tegoroczne Święta... I jestem pewna, że jeśli to zrobicie, to na stałe wejdzie do Waszego Bożonarodzeniowego repertuaru... ❄☃❤
Babka jest idealna w swej strukturze, miękka, wspaniała..., a najbardziej urzeka swoim obłędnym zapachem... już podczas samego pieczenia, kiedy w domu unosi się przepiękny zapach... A po upieczeniu - to sama nie wiem czy lepiej smakuje... czy lepiej pachnie...  😋😍 Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI NA BABKĘ:
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1,25 szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej (albo kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego)
  • 1,25 szklanki mąki
  • 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maku

SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 1 białko (z umytego i wyparzonego jajka)
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO DO DEKORACJI:
  • kandyzowane wiśnie

WYKONANIE:
BABKA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Żółtka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę. Wlej ostudzone masło i esencję albo aromat i zmiksuj ponownie. 
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj na gładko. 
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj za pomocą szpatułki do masy - zrób to delikatnie, ale dokładnie. Na początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj. 
Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

LUKIER:
Uwaga: Proporcje mogą się nieco różnić w zależności od wielkości białka. Musisz "na oko" dodać mniej lub więcej cukru lub opcjonalnie dodać kolejne białko i więcej cukru.
Białko ubij za pomocą miksera z cukrem i sokiem z cytryny na gładki lukier. Lukrem polej ostudzoną babkę i udekoruj kandyzowanymi wiśniami. Pozostaw na pół godziny do zastygnięcia lukru. Gotowe! Smacznego!





16 komentarzy:

  1. CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta babka jest genialna! Ciasto i dekoracja na świątecznym stole!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwina, pięknie dziękuję za przemiłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Pani Ilono
    Mak nie moczony i nie mielony?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, dokładnie. Należy dodać suchy mak 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. chciałabym upiec w keksówce, jaki rozmiar?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie piekłam jej jeszcze w keksówce, ale myślę, że taka o wymiarach 27 x 11 cm będzie ok :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna babka, super wygląda, zamierzam ją zrobić :) jak ona smakuje, czy jest wilgotna czy sucha, bo jakby co to przełożę ją powidłami?

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP