czwartek, 24 stycznia 2019

MUFFINY JAK PĄCZKI (DOUGHNUT MUFFINS)


Wprawdzie do Tłustego Czwartku pozostało jeszcze trochę czasu, ale chciałam się z Wami podzielić przepisem ze strony Moje Wypieki, który zaintrygował mnie już jakiś czas temu na tyle, że nie mogłam się oprzeć i musiałam go wypróbować 😊 Muffinki jak pączki, czyli doughnut muffins nie przypominają w smaku polskich pączków (więc na pewno się na to nie nastawiajcie 😉), lecz są zbliżone bardziej do pączków angielskich. I powiem Wam, ze ponieważ kocham dougnuts w każdej postaci, dlatego nie zawiodłam się na tym przepisie - muffinki są puszyste i mięciutkie, a cynamonowo - cukrowa posypka to tzw. "wisienka na torcie" - jest ona tu niezbędna i "robi całą robotę". 
Muffinki przygotujecie ekspresowo, wystarczy tylko suche i mokre składniki połączyć ze sobą,  a na koniec upieczone muffinki obtoczyć w roztopionym maśle i posypce. 
Obowiązkowo należy jeść pączkowe muffinki w towarzystwie szklanki mleka! 😃 Myślę, ze jest to naprawdę świetny, mega szybki przepis i na Tłusty Czwartek nada się w sam raz! Ja dziś robię kolejną porcję, bo Dzieci biorą je ze sobą do szkoły na drugie śniadanie - tak bardzo im zasmakowały! 😋
P.s. Mój Syn stwierdził, ze na zdjęciu muffinki wyglądają jak.. brykiet! I chyba ma rację! 😂😁🤣

SKŁADNIKI SUCHE:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do  pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/21 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru

SKŁADNIKI MOKRE:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 3/4 szklanki mleka

DODATKOWO:
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Przygotuj formę na muffinki, najlepiej silikonową. jeśli masz metalowa, wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę , proszek, sól, gałkę, cynamon i cukier).
W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (olej, jajko, mleko).
Połącz zawartość obu misek i wymieszaj całość krótko, lecz dokładnie, tylko połączenia się składników.

Napełnij formę na muffinki do 3/4 wysokości ciastem.
Piecz muffinki przez 20 -25 minut do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjmij na kratkę i ostudź. Krótko obtaczaj je w roztopionym maśle i cukrze wymieszanym z cynamonem. Gotowe! Smacznego!




4 komentarze:

  1. Szkoda, ze nie ma zdjecia jak w srodku wygladaja, ciekawe czy sa wilgotne czy raczej suche ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zdążyłam sfotografować w środku, bo mi Dzieci rozkradły wszystkie muffinki w trakcie sesji :DDD Śmiało mogę powiedzieć, że muffinki są wilgotne w środku, mięciutkie, nie są absolutnie suche. Bardzo Polecam! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za odpowiedz, zrobilam dzis, wyszly bardzo smaczne, a posypka cukrowo-cynamonowa jest naprawde swietna, nigdy takiej nie robilam, a efekt wizualny jest super. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Ogromnie się cieszę! Tak, ta posypka cukrowo - cynamonowa jest absolutnie konieczna - robi całą robotę :)) Serdeczne pozdrowienia!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP