czwartek, 31 stycznia 2019

"RÓŻANY OGRÓD" - PEŁNOZIARNISTA TARTA INSPIROWANA NATURĄ (Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I PIECZARKAMI ORAZ WARZYWNYMI RÓŻAMI)


Czy wiecie co potrzeba, żeby wyczarować wyjątkowe danie dla całej rodziny, które nie dość, że jest pyszne i zdrowe, to na dodatek pięknie się prezentuje...?  Otóż wystarczy kilka dobrych produktów, aromatyczna przyprawa i... odrobina cierpliwości... Niewiele, prawda?  😉😊Dlatego ogromną przyjemność sprawiło mi przygotowanie dania na konkurs z przyprawami Vegeta Natur, które są w pełni naturalne - nie zawierają żadnych polepszaczy - sztucznych barwników ani aromatów, czy też glutaminianu sodu! 
Moja propozycja dania inspirowanego naturą to "Różany Ogród" - pełnoziarnista tarta nadziewana kurczakiem, gorgonzolą i pieczarkami, w śmietanowym sosie, udekorowana różyczkami z kolorowych warzyw: pomarańczowych, żółtych oraz fioletowych marchewek oraz zielonej cukinii.... Tarta jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowna i przepyszna 😋
Spód przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu jest zdrowy i idealnie kruchy. Nadzienie zrobiłam z filetów z kurczaka, które posiekałam i doprawiłam "Vegetą Natur - O smaku kurczaka" - mięso smakuje wybornie, jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dodałam również zrumienione pieczarki z cebulą oraz kawałki gorgonzoli, a całość zatopiłam w jajeczno - śmietanowym sosie. Za pomocą obieraczki do warzyw starłam piękne i dorodne marchewki oraz cukinię w cieniutkie,  podłużne pasy, każdy z osobna zrolowałam na kształt róży i ułożyłam na nadzieniu. Po upieczeniu tarta idealnie trzyma swoją formę, jest bardzo podzielna, a jadalna dekoracja prezentuje się doskonale, niczym różany ogród... 🌹🌹🌹Zresztą, oceńcie sami! 💕

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
  • 340 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy "Vegeta Natur - O smaku kurczaka"
  • 1 średnia cebula
  • 200 g pieczarek
  • 100 g gorgonzoli
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

DODATKOWO:
  • 2 cukinie
  • ok. 6 marchewek kolorowych (pomarańczowa, żółta i fioletowa)
  • 1 łyżeczka oleju do posmarowania warzyw


WYKONANIE:
KRUCHY SPÓD:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na tartę o wymiarach 31 x 21 cm wysmaruj delikatnie masłem.
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i za pomocą haka zagnieć szybko, ale dokładnie jednolite ciasto (możesz je również zagnieść ręcznie). Ciasto lekko rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i przełóż je do formy: wyłóż nim dokładnie spód i boki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut (tylko do lekkiego podpieczenia spodu).

NADZIENIE:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Filety pokrój w kostkę i dosyp 3 łyżeczki "Vegety Natur - O smaku kurczaka", wymieszaj dobrze i podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Odłóż kurczaka na bok na chwilę. Na patelnie wlej pozostałe 2 łyżki oleju i zeszklij na nim posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodaj pieczarki pokrojone w kawałki, zrumień całość lekko. Teraz dorzuć ponownie kurczaka, zamieszaj i przesmaż całość około 2 minuty. Przełóż farsz na podpieczony spód.
W miseczce roztrzep jajka wraz ze śmietanką, natką pietruszki i pieprzem. Dodaj pokruszoną gorgonzolę, wymieszaj. Zalej masą farsz. 

DEKORACJA:
Marchewki obierz ze skórki. Za pomocą obieraczki do warzyw zetrzyj marchewki i cukinie na cieniutkie plasterki. Każdy z nich roluj na kształt róży - w razie konieczności dokładaj kolejny plasterek marchewki lub cukinii - i wciskaj lekko róże w nadzienie. Gotowe różyczki posmaruj leciutko olejem (za pomocą pędzelka). Piecz tartę około 55 -60 minut, aż masa ładnie się zetnie (po około 10-15 minutach przykryj wierzch tarty folia aluminiową, tak aby róże się nie spiekły za bardzo!). Upieczona tartę wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki. Gotowe! Smacznego!






#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Przepis bierze udział w Akcji Kulinarnej: Vegeta Natur - Inspirowane Naturą



6 komentarzy:

  1. Cudo!!! Tarta wygląda obłędnie... Już wyobrażam sobie jej samak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję wygranej, zasłużona 😊
    Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, najmocniej dziękuję i również Tobie z całego serca gratuluję!!! :*

      Usuń
  3. Przyłączmy się do gratulacji. Agnieszka i Adam (już dziadkowie małej Emusi)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochani, najmocniej Wam dziękuję! :* O tak, Wy macie najcudowniejszy powód do świętowania, a ja do gratulacji dla Was :))) Ucałujcie małą Księżniczkę ode mnie!!! :*

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP