wtorek, 19 marca 2019

MIĘSO MIELONE PO MEKSYKAŃSKU SMAŻONE Z RYŻEM


Uwielbiam absolutnie wszystkie dania nawiązujące do kuchni meksykańskiej, więc moja dzisiejsza propozycja - totalny klasyk u nas w domu - musiał się wreszcie pojawić na Blogu: mięso mielone po meksykańsku smażone z ryżem, lekko pikantne, z dodatkiem kolorowej papryki, kukurydzy, fasoli i pomidorów, oczywiście z cebulą i dużą ilością czosnku, podawane z awokado, skropione sokiem z limonki i posypane świeża kolendrą lub - jeśli nie mam jej akurat pod ręką to po prostu z natką pietruszki 👌😋 Takie szybkie danie robi się na jednej, dużej patelni (najlepiej głębokiej), tylko ryż w międzyczasie należy osobno ugotować, a potem dodać do mięsa i warzyw i smażyć już razem. Ale zmywania po takim obiedzie lub kolacji dużo na pewno nie będzie! 
Cała potrawa świetnie smakuje odgrzana również następnego dnia, dlatego idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy. No i powiedzcie sami, czyż nie wygląda apetycznie? No i te kolory... 💕

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (np. czerwona i żółta)
  • 500 g mięsa mielonego (np. z szynki albo łopatki)
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • płatki chili lub ostra mielona papryka (ilość według uznania)
  • sol i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, do smaku)


DODATKOWO:

  • 2 woreczki ryżu (2 x 100 g)
  • 2 awokado dojrzale
  • 1 limonka
  • świeża kolendra (opcjonalnie natka pietruszki)


WYKONANIE:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź, wyłóż na talerz i ostudź.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż całość króciutko, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez kilka minut, aż papryka będzie podsmażona, ale nadal chrupiąca. 
Mięso mielone wymieszaj z 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, solą, pieprzem, kuminem (opcjonalnie). Odsuń lekko warzywa na bok i przełóż na patelnie mięso, rozdrobnij je łopatką drewnianą i przesmaż, aby się ścięło, po czym wymieszaj z pozostałymi na patelni warzywami. Smaż całość kolejne 5 minut. Teraz dodaj odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz pomidory i ponownie przyprawy: pozostałą 1 łyżeczkę słodkiej papryki, oregano, płatki chili lub ostrą paprykę do smaku oraz sól i pieprz. Na koniec wszystko dobrze wymieszaj, dodaj 1 łyżeczkę masła i cukru, i gotuj jeszcze całość jakieś 7 - 8 minut aż smaki się przegryzą. Do gotowego dania dodaj ryż, przesmaż kilka minut, wymieszaj. Rozłóż potrawę na talerze, wierzch posyp pokrojonym w kostkę awokado, skrop sokiem z limonki i udekoruj kolendrą (lub natką pietruszki). Gotowe! Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Prezentuje się baaaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie wygląda zjawiskowo, serio. Muszę wypróbować. dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ania, ogromnie dziękuję! Mam nadzieję, że będzie Ci smakować 😘

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim zdaniem jest cudowny przepis! Najważniejsze jest to, że jest to niezły pomysł na przeniesienie kuchni zagranicznej i nowych smaków do nas :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP