poniedziałek, 2 września 2019

BANANOWE BROWNIE (SZYBKIE, BEZ UŻYCIA MIKSERA, BEZ MASŁA I MĄKI)



Intensywnie czekoladowe, niesamowicie wilgotne, ciężkie i rozpływające się w ustach, z wyraźnym aromatem bananów ... oto moje dzisiejsze brownie bananowe... dla wszystkich wielbicieli brownie... w każdej jego odmianie... 😉😋 Nie dodałam tu masła ani mąki, a mimo to konsystencja ciasta jest naprawdę świetna. Robi się je ekspresowo, nie trzeba używać miksera, wystarczy widelec i rózga kuchenna albo po prostu łyżka. Najpierw należy rozpuścić czekoladę i rozgnieść banany, połączyć wszystko razem, a na koniec dodać pozostałe składniki. A potem pozostaje już tylko czekać i wdychać cudny czekoladowo - bananowy zapach roznoszący się po całej kuchni... 😍💖 
P. S. Większość moich brownie robię w przeważającej części z mlecznej czekolady, tak też było w tym przypadku. Użyłam 150 g mlecznej czekolady. Spory dodatek ciemnego kakao równoważył smak mlecznej czekolady. Jednak jeśli lubicie mocno gorzką czekoladę możecie się pokusić o użycie tylko jej lub pomieszanie jej np. pół na pół z mleczną. Jakby nie było, będzie pysznie! 😄 



A przy okazji wszystkim Dzieciom, Młodzieży oraz Ich Rodzicom życzę udanego, pełnego wrażeń i wyzwań nowego Roku Szkolnego! Powodzenia! 👌



SKŁADNIKI:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 0,75 szklanki ciemnego kakao
  • 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej - według uznania)
  • 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,25 szklanki brązowego cukru

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C (grzałka góra - dół).
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej (miseczkę z połamaną czekoladą umieść w garnuszku z gorącą wodą i pozostaw do rozpuszczenia się czekolady, uważając, aby woda nie dostała się do środka!). Możesz ją również rotopić w mikrofali, jeśli używasz.
Banany rozgnieć widelcem bardzo dokładnie na puree. Dodaj do nich czekoladę oraz wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do tortownicy i piecz ciasto przez około 28 - 30 minutWażne: ciasto, jak to w przypadku brownie, nie może być wysuszone w środku, ma pozostać mokre, lecz nie surowe.
Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Gotowe Smacznego!



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis :) Dziś na podwieczorek, to ciasto zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP