wtorek, 1 października 2019

CIASTO CZEKOLADOWE Z FIGAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA, EKSPRESOWE)



Mam dla Was ekstra prosty i ekstra szybki przepis na ciacho, na którego pomysł wpadłam kupując figi na sałatkę... 😄Pomyślałam, że przerobię przepis na przepyszne Najprostsze Ciasto Truskawkowe (KLIK TUTAJ), które tak bardzo chwalicie, i które robi się błyskawicznie, bez użycia miksera, łącząc tylko suche i mokre składniki - tak, żeby się nie narobić, a móc w szybkim czasie zjeść kawałek dobrego, domowego ciasta 😉

Ponieważ wymyśliłam, że ciasto ma być czekoladowe, dodałam do niego sporą ilość ciemnego kakao. Użyłam również bardzo gęstego skyru i mleka - skyr możecie śmiało zastąpić jogurtem naturalnym - również bardzo gęstym. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w ósemki dojrzałe i soczyste figi, a całość posypałam siekaną, mleczną czekoladą... Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie i pachnące... idealne do popołudniowej kawki lub herbatki... 🍵💕 



SKŁADNIKI SUCHE: ( w temperaturze pokojowej)
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru

SKŁADNIKI MOKRE:
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 1/2 szklanki roztopionego masła (ostudzonego)
  • 1 szklanka gęstego skyru lub bardzo gęstego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:
  • 4 -5 dojrzałych fig
  • 50 g mlecznej czekolady (0,5 tabliczki)


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia.

Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki.
Mokre składniki dodaj do suchych składników. Wymieszaj wszystko krótko, ale dokładnie drewnianą łyżką. 
Figi pokrój w ósemki, czekoladę posiekaj w kostkę.
Przełóż ciasto do formy, a na wierzch ułóż kawałki fig i posyp całość posiekaną czekoladą. Piecz ciasto przez 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Gotowe! Smacznego!



3 komentarze:

  1. Fajny przepis, a ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje stylizacje kulinarne są przepiękne! Cudnie to wszystko wygląda. ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Najmocniej dziękuję za przemiłe słowa... To dla mnie wielka motywacja do dalszej pracy 😘

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP