piątek, 15 maja 2020

NALEŚNIKI ZEBRY Z OBŁĘDNYM KREMEM CZEKOLADOWYM



Chciałam zrobić moim Dzieciom przyjemność na podwieczorek i nasmażyłam szybciutko takie oto naleśniczki zebry... Do tego zrobiłam najszybszy na świecie i obłędnie pyszny krem czekoladowy z kremowego serka Philadelphia i Nutelli, więc naprawdę Dzieciaki miały wyżerkę - wystarczy wymieszać oba składniki i powstaje naprawdę przepyszny, aksamitny krem czekoladowy 😋

Naleśniki smaży się dziecinnie łatwo. Otóż ciasto naleśnikowe podzieliłam na dwie części, mniejszą, do której dodałam ciemnego kakao i przelałam ją do butelki po jakimś soczku któregoś z Dzieci. Zrobiłam nożem w nakrętce sporą dziurkę, żeby ciasto dobrze sie wylewało, ale żebym miała nad tym kontrolę. Jeśli nie macie butelki to użyjcie np. woreczka strunowego z odciętym rogiem. Ja swoje naleśniki smażyłam w ten sposób, że na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wylewałam wzór z ciemnego ciasta, czekałam parę sekund i na to nakładałam chochelką porcję ciasta jasnego, rozprowadzając go już normalnie jak naleśnik. Możecie też zrobić odwrotnie i wylewać najpierw ciasto jasne jak zwykły naleśnik, a na to rozprowadzić wzór z ciemnego ciasta. Spróbujcie jak będzie Wam łatwiej. Ważne jest, żeby nie dawać zbyt dużo ciasta na patelnię, aby placki nie były zbyt grube. Aha, i jeśli chcecie uzyskać piękny, żółty kolor naleśników, użyjcie tak jak ja, wiejskich jaj prosto od kury. 

Przepis na ciasto naleśnikowe, który Wam podaję to moja niezawodna receptura na naleśniki, którą znajdziecie na blogu TUTAJ - KLIK, zwiększyłam tylko proporcje i dodałam kakao. Myślę, że takie naleśniki będą fajnym smakołykiem dla Waszych pociech na zbliżający się wielkimi krokami Dzień Dziecka. Na pewno będę zachwycone zarówno ich smakiem, jak i wyglądem! 💗

P.s. Ledwo co udało mi się skończyć sesję, bo nawet nie wiem kiedy, a nie miałam co fotografować - stali przy mnie tak długo i marudzili, żebym wreszcie dała im w spokoju zjeść,  ze nie miałam serca i musiałam się sprężyć 🙈 Chciałam  jeszcze zrobić zdjęcia z kremem, wiecie, takie jak to ten krem pięknie rozsmarowuję na naleśniku i takie tam, ale niestety, ICH było więcej i mieli większą siłę przebicia 😂🤣 Też tak macie, że Wasze Dzieciaki albo Mężowie czy Partnerzy marudzą Wam podczas zdjęć, że są głodni i (odwieczne): "ILE MAMY JESZCZE CZEKAĆ?!?" 🙈🙉🙊



SKŁADNIKI (na około 10 - 11 placków):
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody gazowanej (jeśli nie masz, użyj zwykłej)
  • 2 szklanki mleka (plus około 0,5 szklanki)
  • 3 duże jajka 
  • 6 łyżek rozpuszczonego masła (albo oleju np. rzepakowego)
  • cukier do smaku ( kilka łyżeczek)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • masło klarowane lub olej do smażenia

KREM CZEKOLADOWY:

  • 1 opakowanie serka Philadelphia
  • 2 pełne łyżki Nutelli (lub więcej do smaku)


WYKONANIE:
1. Do miski wsyp mąkę, sól i cukier, dodaj wodę, mleko, roztopione masło (lub olej) i jajka. Zmiksuj wszystko mikserem lub wymieszaj rózgą kuchenną na gładką i jednolitą masę. 
2. Ciasto podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. DO mniejszej części dodaj kakao i dokładnie rozmieszaj (jesli jest za malo słodka, może jeszcze dodać odrobiny cukru). Do większej części z ciastem jasnym dodaj pozostałe 0,5 szklanki mleka i zamieszaj.
Ciasto odstaw na bok na około 30-40 minut, aby trochę "odpoczęło". Jeśli nie masz czasu, pomiń ten krok, naleśnik też wyjdą smaczne. 
3. Do butelki z dziurką w zakrętce lub do woreczka strunowego z odciętą końcówką wlej ciasto ciemne. I teraz są dwa sposoby na smażenie naleśników, wypróbuj, która Ci bardziej odpowiada:
I SPOSÓB: Na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem wlej porcję ciemnego ciasta, tworząc okrąg - ślimaka. Odczekaj kilka sekund, aż ciemne ciasto lekko się zetnie i wlej chochelkę jasnego ciasta rozprowadzając je dokładnie po całości patelni, normalnie, jak byś rozlewał naleśnik i obkręcał patelnią. Smaż placki z obu stron na leciutko zloty kolor.
II SPOSÓB: Na patelnię wylej chochelką porcje jasnego ciasta, normalnie jak na cienki naleśnik, po czym na to wylej wzór z ciasta ciemnego. Smaż naleśniki na lekko złoty kolor z obu stron.

KREM CZEKOLADOWY:
Nutellę i serek Philadelphia wymieszaj dokładnie w miseczce. Gotowy kremem smaruj placki i zawijaj w rulon lub składaj w trójkąty. Gotowe! Smacznego!








4 komentarze:

  1. Przepiekne naleśniki aż slinka cieknie w sobotę wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantazyjne, piękne i wyglądają tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne naleśniki, spróbuje zdobić w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne wykonanie, to już jest poza moje umiejętności. Może kiedyś spróbuje.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP