środa, 7 czerwca 2017

TARTA FRANCUSKA Z KREMEM KOKOSOWYM, TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ



Szybka i prosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉
Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej i przygotujcie ten pyszny w smaku i banalny w wykonaniu deser 💕👏 
Ja mam już sporą listę przysmaków do zrobienia z truskawkami w roli głównej, aż sama nie wiem od czego zacząć, a koniecznie chcę się z Wami podzielić moimi przepisami, póki truskawek na straganach pod dostatkiem! A na ten czas, jeśli szukacie truskawkowych inspiracji, wpiszcie w wyszukiwarkę na Blogu hasło "truskawki", a pojawi się Wam całkiem sporo przepisów z tymi cudownymi owocami. 
Ja tymczasem zostawiam Was z tym pysznym deserem i zabieram się za kolejne truskawkowe propozycje 😊 Udanego dnia!

SKŁADNIKI: 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 1 roztrzepane jajko

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 300 g śmietany kremówki 36% lub 30% (bardzo zimnej)
  • 250 g mascarpone (bardzo zimnego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:
  • 300  g świeżych truskawek
  • garść listków świeżej mięty


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. 
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na niej rozwiń ciasto, a jego boki zawiń do środka, robiąc ranty ok. 1 cm grubości. Posmaruj ranty roztrzepanym jajkiem, a środek nakłuj widelcem.
Piecz ciasto przez 20 minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone wyjmij i całkowicie ostudź.

KREM:
Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, wiórki kokosowe i mascarpone. Zmiksuj jeszcze całość na gładką masę.

SKŁADANIE:
Na ostudzone ciasto wyłóż kokosowy krem, na to ułóż pokrojone na połówki truskawki i całość posyp listkami mięty. Tartę przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!




3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ekspresowe desery. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko, to w takim razie nie masz wyjścia i musisz przygotować taka tartę !😋😙

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Musisz zatem ją koniecznie zrobić 🤗

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP