czwartek, 26 września 2013

Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys




Ten tort zrobi ogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego likieru Baileys. Czego można chcieć więcej...?:) Tort jest przepyszny, nie mdli, dzięki dodatkowi dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak i można zjeść go więcej niż jeden kawałek. Moja Rodzina była zachwycona... A wygląd...? Cóż dodać... Po prostu piękny.... Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem.


SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:
  • 10 białek (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii  
  • 225 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g suchego maku (niemielonego)
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:
  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 6 łyżek likieru Baileys
  • 3 listki żelatyny
  • 250 g serka mascarpone

DODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty)
  • 2 kostki miękkiego masła
  • 3 szklanki cukru pudru

WYKONANIE:
BISZKOPT MAKOWY:
Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Cukier, sól i ziarenka z laski wanilii zmiksuj w malakserze, aż całość zrobi się nieco drobniejsza, choć nie musi to być miałkość cukru pudru.
W drugiej misce ubij białka (muszą być w temp. pokojowej) na sztywną pianę. Teraz stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do otrzymania puszystej, lśniącej bezy. Na koniec wlej sok cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszaj.
Teraz do białek dodaj ostrożnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką.
Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz biszkopt w 160 stopniach C przez ok. 40 minut.
Upieczony biszkopt wyjmij natychmiast z piekarnika, obróć tortownicę do góry nogami i połóż na kratce (z wyposażenia piekarnika). Nie martw się, biszkopt nie wypadnie, ponieważ jest cały przyklejony do ścianek tortownicy.

KREM KAWOWY Z LIKIEREM BAILEYS:
Namocz listki żelatyny w wodzie. Odsącz. Dodaj do żelatyny 2 łyżki mleka i rozpuść ją na minimalnym ogniu w małym garnuszku (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Do płynnej żelatyny dodaj kawę oraz Baileys i dobrze wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodając 120 g cukru pudru.
Wmieszaj do ubitej kremówki mascarpone i krotko ubijaj jeszcze do uzyskania gładkiego kremu.
Teraz powoli, przy włączonym mikserze, dodawaj cienką strużką płynną mieszankę z kawą i likierem (jeśli żelatyna zastygła, można ją znowu podgrzać). Zmiksuj wszystko na gładką masę. Wsadź do lodówki do lekkiego stężenia.

SKŁADANIE TORTU:
Gotowy, ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny placek połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową dżemu z czarnych porzeczek. Na to wyłóż warstwę kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie posmaruj blat dżemem i połóż kolejną warstwę kremu. Na koniec przykryj ostatnim plackiem i rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i po bokach tortu.

DEKORACJA:
2 kostki miękkiego masła
3 szklanki cukru pudru

Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysta białą masę. Podziel ją równo na trzy części i przełóż do trzech miseczek. Jedną część zostaw białą. Drugą zafarbuj na lekko różowy kolor, dodając odrobinę różowego barwnika. Do trzeciej porcji dodaj troszkę więcej różowego barwnika niż do drugiej - w ten sposób uzyskasz ciemniejszy róż.
Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij ciemnoróżową masą. Zaczynając od najniższej części tortu pokryj go dookoła rzędem róż - trzymaj tylkę równolegle do boku tortu, wyciśnij trochę kremu w wybranym miejscu,który będzie środkiem róży, a następnie zatocz koło wokół niego.
Tak samo zrób z kolorem jasnorożowym, a na koniec białym, ozdabiając białym kremem wierzch tortu. W puste, prześwitujące miejsca możesz wycisnąć ozdobne rozetki.
Tort schłodź w lodówce. Przed podaniem możesz go 15-20 min wcześniej wyjąć z lodówki, ponieważ masa maślana mocno twardnieje. Smacznego!






    4 komentarze:

    1. ciężko uwierzyć że to prawdziwe zdjęcia... pyszne wygląda namowie żonę zrobimy taki :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Zdjęcia są jak najbardziej prawdziwe:))) Zróbcie koniecznie, naprawdę warto! Tort jest przepyszny:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Samo patrzenie zwala z nóg ;-) a skosztowanie (miałam okazję) toż to rozkosz!!!! I.B.

      OdpowiedzUsuń
    4. Cóż mogę powiedzieć...?:) Dziękuję!!!!

      OdpowiedzUsuń

    Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

    TOP