środa, 30 stycznia 2019

NAJLEPSZA SZARLOTKA - DUŻA BLACHA


Kiedy najdzie mnie ochota na coś konkretnego, robię się potwornie monotematyczna i męczę wybrany przepis tygodniami... 🙈🙉🙊 Tak było również w przypadku tej szarlotki - nie zliczę ile razy już w tym miesiącu ją piekłam... Jest to bardzo stary przepis, który jakiś czas temu mi się zawieruszył i długo nie mogłam go znaleźć - a wszystkie przedpotopowe przepisy (w większości już na pożółkłych kartkach) trzymam w starym pudełku...
Według mnie jest to najpyszniejsza i najprostsza szarlotka, która zawsze się udaje i jeśli raz jej spróbujecie, będziecie wracać do tego przepisu już zawsze... 😉
Kiedy przez długi czas nie mogłam znaleźć mojego zagubionego przepisu, skusiłam się na przypadkową recepturę na szarlotkę znalezioną gdzieś w internecie. I powiem Wam, że nie wiem, może źle trafiłam, ale to była totalna porażka - ciasto upiekłam specjalnie dla znajomych z Berlina, chcąc się pochwalić polskim wypiekiem, a najadłam się tylko wstydu, ponieważ szarlotka kompletnie się rozpadała, była może i dobra w smaku, ale wizualnie przypominała jedną wielką... No, także tak :) Na szczęście przepis odnalazłam i dziś spieszę do Was, by się nim z Wami podzielić 😋 Będziecie zachwyceni smakiem mojej szarlotki!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 jajka
  • 350 g zimnego masła (pokrojonego w większą kostkę)
  • 2,5 łyżeczki proszku do oieczenia

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 kg jabłek
  • 3 - 4 łyżki cukru (do smaku)
  • 3 łyżeczki cynamonu (do smaku)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • plus cukier puder do posypania

WYKONANIE:
W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - nie zagniataj ciasta zbyt długo, 1 - 2 minuty wystarczą. Możesz również zrobić to ręcznie. Ciasto wsadź do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

NADZIENIE:
Umyte jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój w średniej wielkości kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, wsyp cukier i cynamon, zamieszaj i przesmaż jabłka przez 5 - 10 minut - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać, mają pozostać kruche.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 2 części: 60% i 40%.
Większą część rozwałkuj lekko i przenieś na blachę. Ugniatając palcami wyłóż ciastem spód blachy. Nakłuj widelcem i posyp bułką tartą, a następnie wyłóż równomiernie jabłka.
Weź pozostałą część ciasta i odrywając od niej po kawałku ciasta, spłaszczaj kawałki palcami i wyłóż w ten sposób cały wierzch ciasta.
Piecz ciasto około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka, aż ładnie się zrumieni.
Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia, po czym posyp je cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!





26 komentarzy:

  1. Szarlotka najlepszym ciastem na świecie! Ciepła z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną to coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, z lodami i bitą śmietaną to absolutne mistrzostwo świata! :) Uwielbiam!

      Usuń
  2. I dobrze, że duża blacha, bo ta szarlotka na pewno szybko zniknęła :D Ja sama z chęcią cały pasek bym zarezerowowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, oj tak, szarlotka znika w zastraszającym tempie - o jeszcze ciepłą domownicy się biją :D

      Usuń
  3. Można dodać mniej proszku do pieczenia np 2 płaskie łyżeczki? Czy nie wyrośnie? Bo placek wyszedł pyszny ale zbyt bardzo czuć proszek do pieczenia chociaż domownicy zachwalają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy wszystko było robione zgodnie z przepisem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wsadzilam do piekarnika - ciekawe, co mi wyjdzie :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamierzam upiec tę szarlotkę na święta, czy w składnikach na ciasto to jest cukier zwykły? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie siedzi w piecu, na efekt końcowy trzeba jeszcze zaczekać
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zmniejszyłam tylko o 1łyżeczkę ilość cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jabłka maja byc ostudzone? Czy moga byc cieple kładzone?

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne ciasto. Polecam przepis. Ja jeszcze dodaję dżem pod jabłka. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna,szybka,łatwa.. 😍😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jakiej funkcji piekarnika Panie piekły? Oraz czy z termoobiegiem? Jakie masło najlepiej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko panie pieką... :)
      Góra + dół, bez termoobiegu. A masło extra.. 82% tłuszczu

      Usuń
  13. Prawie wszystkim smakowała... Teraz piecze się druga :)
    PS. trzeba mieć nieźle silną wolę by jej samemu nie zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie piekłam ciasta i mi w miarę wyszło dzisiaj robię kolejne . Mam nadzieję,że również wyjdzie �� pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja właśnie się za nią zabieram dzieci juz mi pokroily jabłka zaczynamy składać całość zobaczymy czy wyjdzie. Mam nadzieję, że tak no smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP