czwartek, 31 lipca 2014

AKSAMITNY SERNIK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI




Serników nigdy nie mam dość, a ponieważ miałam w lodówce wiaderko śmietankowego twarogu i koszyczek borówek amerykańskich - było jasne, ze musi z nich powstać sernik:) Zrobiłam go na bazie przepisu na sernik nowojorski, dodając do niego jednak więcej jajek i śmietanę kremówkę. Wierzch oblałam pod koniec pieczenia gęstą śmietaną i posypałam obficie borówkami. Dzięki temu zabiegowi borówki nie popękały i ładnie się prezentowały po wyjęciu z piekarnika. Pieczony w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni C sernik był równy jak stół, a jego konsystencja aksamitna, ciężka i mazista... dokładnie tak jak lubię:) Borówki stanowiły doskonałe zwieńczenie całości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36 %

DODATKOWO:
  • 200 gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g borówek amerykańskich

WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.

Dno tortownicy o wymiarach 22-23 cm wyłóż folią aluminiową. Teraz obłóż dokładnie folią formę z zewnątrz, powtarzając tę czynność kilka razy. Delikatnie, ale dokładnie dociśnij ją do formy, żeby woda z kąpieli wodnej się w późniejszym czasie do niej nie przedostała.
W misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj krótko, tylko do ich połączenia. Przełóż masę do tortownicy.
Tortownicę wsadź do naczynia żaroodpornego (lub większej formy do pieczenia - ja użyłam w tym celu prostokątnej formy do ciasta) i nalej do niego gorącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
Piecz sernik około 70 minut, tak, aby wierzch był równo ścięty po dotknięciu go palcem.

Kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem.
Po tym czasie uchyl drzwiczki, wysuń sernik i rozsmaruj na nim śmietanową polewę oraz posyp borówkami. Piecz jeszcze jakieś 7-10 minut
Wyłącz piekarnik, wysuń sernik i przy uchylonych drzwiczkach studź go tak przez 1-2 h. Po tym czasie wyjmij sernik, zdejmij z tortownicy folię, w którą był owinięty, wytrzyj z nadmiaru wody i wsadź do lodówki na minimum 12 h, a najlepiej na cała noc. Smacznego!




15 komentarzy:

  1. O ranyyy, z samego rana takie pyszności!!! Wygląda obłędnie, zapisuję do zrobienia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bajecznie :) Mnie też na serniki namawiać nie trzeba, więc zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował:) Pozdrawiam serdecznie!:)

      Usuń
  3. przepis wypróbowany, sernik przepyszny, niebo w gębi jak to się mówi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. das mi kawałek
    :-) ciasta ☆★

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszne! jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam serniki, a ten wygląda kusząco :). Z pewnością wypróbuję ten przepis, zastanawiam się tylko nad tą mąką ziemniaczaną. To mają być 4 łyżki płaskie, czy kopiaste?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo proszę, serniczek jest naprawdę pyszny :) A co do mąki to proszę dać 4 normalne, płaskie łyżki, to w zupełności wystarczy :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP