środa, 6 maja 2015

WEGEBURGERY




WEGEBURGERY

Te wegeburgery wywołały w moim domu wiele kontrowersji, od zachwytu po "kręcenie nosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem:). Wegeburgery to alternatywa dla mięsnych burgerów. Są zdrowe i pożywne, wykonane z kaszy jaglanej, marchwi, prażonego słonecznika i aromatycznych dodatków. Szybkie do przygotowania. W sieci panuje ogólny zachwyt nad nimi i koniecznie chciałam się przekonać jak smakują. Piecze się je w piekarniku, wiec nie ociekają tłuszczem:) Z pełnoziarnistą bułką, warzywami i jogurtowym sosem smakują wybornie:) Przepis zaczerpnęłam i - lekko zmodyfikowałam - z Jadłonomii


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 szklanki startej marchwi
  • 0,5 szklanki prażonego słonecznika
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej lub bułki tartej
  • 1/4 oleju rzepakowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • sol
  • pieprz


WYKONANIE:
Kaszę jaglaną sparz na sitku wrzątkiem i przelej gorącą wodą z kranu. 
W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej kaszę. Gotuj ją pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając, aż całkiem wchłonie wodę (w razie potrzeby dolej troszkę wody).
Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. 
Uformuj kotlety i piecz je w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po 20 minutach obróć delikatnie kotlety na drugą stronę.
Podawaj burgery z ulubionymi dodatkami.





9 komentarzy:

  1. Naprawdę ciekawy wpis, podoba mi się estetyka twoich postów. Mam małe pytanie czy problemem było by otrzymanie twojej opinii o naszej stronie www.blondynkitezgraja.pl ? Być może zainteresuje Cię też wpis, który dzisiaj wstawił Marek dotyczący naszego nowego projektu rysunkowego http://blondynkitezgraja.pl/bayonetta-level-88/

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie! Tylko ja preferuję bez bułki :P

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chyba potrzebowałabym do tego jakąś porcję mięsa :) albo wiem, zrobić sobie podwójnego burgera, jedno mięso i jeden wege :)
    Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. mój 2,5 letni syn zjadł wegeburgera i ocenił go w 3 stopniowej skali "MNIAM" jako "MNIAM MNIAM" co jest niczym dwie gwiazdki Michelin.gratulujemy autorce

    OdpowiedzUsuń
  6. To dopiero wyrazy uznania! :)))) Moje pierwsze gwiazdki Michelin! :D Bardzo się cieszę, że Synkowi tak wegeburger smakował :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP