środa, 14 października 2015

ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI




ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI

Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce lub ładnym kawałku mięsa, wybór pozostawiam Wam :) 
Taką zupę gotuję przez cały rok, gości ona u mnie na stole bardzo często, gdyż składniki zawsze mam pod ręką  (zapasem soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Porcja z przepisu starcza mi na dwa dni. 
Zupa z soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :)


SKŁADNIKI:

  • 2 litry wody
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 800 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 średniego selera
  • 8-10 cm kawałek pora
  • 1 szklanka czerwonej/pomarańczowej soczewicy (około 200 g)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • około 1 łyżeczki soli (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)


WYKONANIE:
Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody.
Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz warzywa również (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce, jeśli wolisz. Do zupy dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj je około 4-5 minut. 
Po tym czasie dosyp przepłukaną na sitku soczewicę, przyprawy i gotuj całość do miękkości warzyw , około 15-20 minut. Jeśli będzie to konieczne, zupę dosól i dopieprz do smaku oraz posyp natką pietruszki. Rozlej do talerzy. Gotowe! Smacznego!




4 komentarze:

  1. Takie proste zupy są najlepsze :) I do tego zdrowe, można więc zjeść o jeden talerz więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i same moje ulubione składniki ;) Na pewno kiedyś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się :) Ja też jestem ogromną fanką ziemniaków i soczewicy, a gdy występują w duecie to już nikt mnie od garnka nie odciągnie :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP