Mój ukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z płatków owsianych i ulubionych orzechów, ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny. Z dodatkiem miodu, soku owocowego i oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć się jej wspaniałym smakiem :)
Możecie zrobić ją z Waszych ulubionych bakalii i za każdym razem może być inna. W wersji bogatszej - z różnymi orzechami, w bardziej ekonomicznej, ale równie pysznej - z ziarnami, np. słonecznika czy sezamu, wiórkami kokosowymi czy pestkami dyni. Oprócz suszonej żurawiny czy rodzynek warto dodać suszone morele czy śliwki.
Taka domowa granola to naprawdę dobry sposób na oczyszczenie spiżarki z zalegających resztek bakalii :) Możliwości są nieograniczone:)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mieszanych orzechów i ziaren (np. nerkowca, włoskich, laskowych, migdałów, słonecznika łuskanego, sezamu, pestki dyni)
- 3/4 szklanki suszonych owoców (np. żurawiny, rodzynek)
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki świeżego soku jabłkowego lub pomarańczowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
- 0,5 szklanki miodu (albo np. syropy z agawy, syropu klonowego)
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki suche wymieszaj dokładnie w misce (większe orzechy możesz, jeśli chcesz, drobniej posiekać). Dodaj olej, miód, wlej sok i porządnie wymieszaj całość.
Wyłóż masę równomiernie na blachę, wyrównaj wierzch i piecz przez około 30 minut do zezłocenia, co 10 minut zamieszaj masę na blasze, żeby równomiernie się opiekła.
Po upieczeniu granolę pokrusz na drobniejsze kawałki i ostudzoną przechowuj w szczelnym pojemniku lub słoiku. Granola świetnie smakuje nie tylko z jogurtem czy mlekiem, również jest świetnym dodatkiem do deserów. Gotowe! Smacznego!
nie ma to jak pyszna domowa granola, wypełniona po brzegi ulubionymi dodatkami ;) zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, ze nerkowce tak szybko z niej znikają :D Dziękuję:)
UsuńTo fajny pomysł żeby zrobić od razu większą ilość i przechowywać w słoiczku! :) Bardzo smakowite wybrałaś dodatki! :)
OdpowiedzUsuńRozwiązanie idealne, prawda?:) Dodatki świetnie się komponują, uwielbiam takie połączenie :)
Usuńidealna kompozycja :D uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Dla mnie mój nr 1 wśród domowych granoli :)
Usuń