wtorek, 19 kwietnia 2016

DOMOWA GRANOLA



Mój ukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z płatków owsianych i ulubionych orzechów, ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny. Z dodatkiem miodu, soku owocowego i oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć się jej wspaniałym smakiem :) 
Możecie zrobić ją z Waszych ulubionych bakalii i za każdym razem może być inna. W wersji bogatszej - z różnymi orzechami, w bardziej ekonomicznej, ale równie pysznej - z ziarnami, np. słonecznika czy sezamu, wiórkami kokosowymi czy pestkami dyni. Oprócz suszonej żurawiny czy rodzynek warto dodać suszone morele czy śliwki. 
Taka domowa granola to naprawdę dobry sposób na oczyszczenie spiżarki z zalegających resztek bakalii :) Możliwości są nieograniczone:)


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanych orzechów i ziaren (np. nerkowca, włoskich, laskowych, migdałów, słonecznika łuskanego, sezamu, pestki dyni)
  • 3/4 szklanki suszonych owoców (np. żurawiny, rodzynek)
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki świeżego soku jabłkowego lub pomarańczowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
  • 0,5 szklanki miodu (albo np. syropy z agawy, syropu klonowego)


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki suche wymieszaj dokładnie w misce (większe orzechy możesz, jeśli chcesz, drobniej posiekać). Dodaj olej, miód, wlej sok i porządnie wymieszaj całość. 
Wyłóż masę równomiernie na blachę, wyrównaj wierzch i piecz przez około 30 minut do zezłocenia, co 10 minut zamieszaj masę na blasze, żeby równomiernie się opiekła.
Po upieczeniu granolę pokrusz na drobniejsze kawałki i ostudzoną przechowuj w szczelnym pojemniku lub słoiku. Granola świetnie smakuje nie tylko z jogurtem czy mlekiem, również jest świetnym dodatkiem do deserów. Gotowe! Smacznego!





6 komentarzy:

  1. nie ma to jak pyszna domowa granola, wypełniona po brzegi ulubionymi dodatkami ;) zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko, ze nerkowce tak szybko z niej znikają :D Dziękuję:)

      Usuń
  2. To fajny pomysł żeby zrobić od razu większą ilość i przechowywać w słoiczku! :) Bardzo smakowite wybrałaś dodatki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozwiązanie idealne, prawda?:) Dodatki świetnie się komponują, uwielbiam takie połączenie :)

      Usuń
  3. idealna kompozycja :D uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Dla mnie mój nr 1 wśród domowych granoli :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP