piątek, 21 października 2016

CIASTECZKA DYNIOWO-CZEKOLADOWE



Wspaniałe, jesienne ciasteczka dyniowo-czekoladowe, na które powinniście się skusić w sezonie dyniowym :) Nie są to typowe kruche ciastka, lecz mięciutkie i lekko wilgotne w środku. Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam mlecznych groszków, ale również z gorzką lub nawet białą czekoladą będą się świetnie komponowały.
Mówię Wam, nie ma nic lepszego w te jesienne, deszczowe dni, niż wygodny fotel lub kanapa, ciepły koc, książka w ręku, a obok taca z tymi ciasteczkami i szklanką parującej herbaty lub mleka... :))


SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

DODATKOWO:
  • 100 g czekoladowych groszków lub czekolady (użyłam mlecznej,a le może być tez gorzka lub biała)


WYKONANIE:
*Puree z dyni: 1-1,2 kg-ową dynię obierz ze skórki (odmianę hokkaido -małą czerwono-pomarańczowa, zostaw razem ze skórką, nie trzeba jej obierać), wydrąż środek, pokrój w kostkę około 1,5 cm x 2,0 cm. Wyłóż dynię na blachę pokrytą folia aluminiową lub papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut
Następnie ostudzoną dynię zblenduj na gładkie puree. Niewykorzystane puree możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez kilka dni albo zamrozić, by wykorzystać je do innych moich dyniowych przepisów :)

CIASTECZKA:
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj puree z dyni i ostudzone, rozpuszczone masło oraz groszki czekoladowe lub posiekaną w kosteczkę czekoladę.. Wymieszaj całość chwilę drewnianą łyżką, po czym wyrób rękami jednolite ciasto. 
Nabieraj rękoma kawałki ciasta wielkości dużej śliwki i układaj na blasze, lekko dociskając ciastka od góry. 
Piecz ciastka w temperaturze 180 stopni C przez około 15- 16 minut. Upieczone pozostaw do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!



Przepis z tej strony, zmodyfikowany

2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP