poniedziałek, 23 stycznia 2017

ZŁOTE MLEKO I PRZEPIS NA PASTĘ Z KURKUMY



Niezwykły w smaku i działaniu napój - Złote Mleko, to eliksir, który na stałe powinien zagościć w Waszym menu :) Do jego przygotowania potrzebne jest mleko oraz pasta z kurkumy, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Właściwości Złotego Mleka są nieocenione i można by tu długo wymieniać, ale podam Wam najważniejsze :) Złote Mleko idealnie nadaje się na wszelkie infekcje i przeziębienie, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Dodatkowo podnosi odporność i ma silne właściwości antybakteryjne. Działa jak naturalny antydepresant, jak również środek przeciwbólowy. Zwalcza rewelacyjnie wolne rodniki, dlatego jest genialnym naturalnym antyoksydantem. Oczyszcza organizm oraz wspomaga budowę kości, a także leczenie takich chorób jak cukrzyca czy reumatoidalne zapalenie stawów. Główny bohater mleka, czyli kurkumina, jest uważana za najpotężniejszy, naturalny przeciwnowotworowy składnik. Kurkuma niszczy komórki nowotworowe i reguluje funkcje zdrowych komórek.
Do napoju warto dodać trochę oleju kokosowego, gdyż kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach. I nie zraźcie się dodatkiem pieprzu, podnosi on walory smakowe, ale w bardzo delikatny sposób.
Także Kochani, sami widzicie, że Złote Mleko to cud nad cudami i koniecznie czym prędzej sami się przekonajcie o jego wyjątkowym smaku i właściwościach. Ja się zakochałam :D Szczerze polecam!


SKŁADNIKI MA PASTĘ:
  • 0,25 szklanki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 szklanki wody


SKŁADNIKI NA ZŁOTE MLEKO (na 1 porcję):
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 250 ml szklanka mleka migdałowego, kokosowego, owsianego lub opcjonalnie krowiego albo koziego
  • pół łyżeczki oleju kokosowego 
  • syrop klonowy lub inny ulubiony albo miód


WYKONANIE:
PASTA:
Do małego rondelka wlej wodę i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu około 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową pastę przełóż do wyparzonego słoiczka. Możesz przechowywać ja w lodówce do 2-ch tygodni.

ZŁOTE MLEKO:
Do garnuszka wlej mleko, dodaj 1 łyżeczkę pasty, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu,aż napój się ogrzeje, ale żeby nie zagotować mleka. Napój przelej do kubka. Gotowe! Smacznego!



Źródło

2 komentarze:

  1. O złotym mleku słyszałam wiele dobrego. Podobno idealne podczas infekcji wirusowych i grypy. Cóż... Kiedyś mleko z masłem i miodem było naturalne.... Jeśli dorzucimy do tego kurkumę, która ma niezliczoną ilość właściwości leczniczych, to wydaje mi się, że może powstać z tego, coś dobrego:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP